Etanolkonvertera din bil

Det finns flera sätt att etanolkonvertera din bil. Bäst antar jag att det är att göra det lagligt via verkstäder som gör avgas-mätningar och sånt, men det kostar skjortan och beprövad teknik finns.

Först och främst klarar många bilar av att köra på en inblandning av etanol (upp till 50%) utan konvertering och på följande länk kan man se en sammanställning av personers erfarenheter av detta med olika bilmodeller.

Följande är klippt från etanol.nu vilket är en sajt jag rekommenderar med forum där man kan diskutera med andra konvertister.

1. Chiptrimmning, bästa resultatet, kostar runt 7.000 om man låter en trimmningsfirma göra det.
2. Signalmodifiering med t.ex. Flextek, kostnad runt 3 000 kr.
3. Spridarbyte, kostnad runt 4 000 kr.
4. Bränsletryckshöjning med hjälp av en bränsletrycksregulator (BTR), biligast och fungerar tillfredställande. Kostnad runt 1 000 kr

etanol12b.JPGSjälv gjorde jag det genom att installera en bränsletryckregulator (Malpassi, se bild) vid insprutningen som höjer insprutningstrycket och därmed ges man möjlighet att köra på E85. Kan bl a köpas via Roadster.se

Det är enkelt och billigt. Jag med tummen mitt i handen gjorde det på en timme.

På vintern kan det bli svårstartat men jag byggde en lite fuskchoke som lurar motorn att tro att det är kallare än vad det egentligen är och därmed ändrar den bränsle/luft-blandningen vid start. Newlund har en bra PDF-fil som visar hur man gör.

Motorvärmare är bra att ha.

Bensinstationerna som säljer E85/E75 blir bara fler och fler och på följande sida kan man söka etanolstationer, hitta dessa på karta, samt ladda ned en fil till sin GPS om man så vill.

Lycka till!

7 responses to “Etanolkonvertera din bil

 1. Hej
  När du monterade bränsletrycksregulatorn, hur gjorde du sen för att ställa in den. Om jag förstått det rätt så ska de ställas in någonting på de där så att det blir rätt bränslemängd?

  Tack på förhand:)

 2. Ja… det är en relevant fråga. Jag köpte en manometer så jag fick koll på trycket visuellt. Sedan kan man justera så att motorn ”går” bra. Men helst skall man anpassa detta efter lambdasonden som sitter under bilen och en bra beskrivning finns på etanol.nu. Hur som helst så hur jag än har ställt in den inför bilprovningen så har mina värden vart lysande. Bättre än med bensin…. Så länge man hör att motorn gått rent och mjukt….

 3. Eryximakos

  Hej!
  Tack för info. Jag har försökt hitta någon bra översikt över för och nackdelar med E-konv.
  Har en Audi A4 1999.
  Måste man inte byta slangar och gummipackningar?

 4. Jag har inte bytt slangar, men det kanske man borde om dom har torkat ut, vilket dom gör efter ett tag. Något man bör göra är att byta bränslefilter efter ngn månads körning på etanol eftersom etanolen löser ut lite beläggningar som bensinen orsakat.

 5. jonny

  i gamla volvo pv så står det att det går att köra på etanol i manualen och en kille i uppsala har stoppat ner orginal gummi slangar i etanolburkar som legat flera år utan åverkan .det vore ju gå att besikta bilen som miljökärra om man lyckas få ner förbrukningen snyggt ,en bekant over there har moddat sin diesel pickis till begagnad fritys brännare och är nöjd ,jag drömmer om en volvo 965 med en d5 med sådan… 400 nm ca… sladda lite? men framför allt alla KONTORISTER med firma kärra , åk buss snälla! man kan läsa en bok kanske flörta lite? här i världens största by stockholm sitter hjonen i kö ca 2 timmar om dagen …ett riktig tecken på intellegens!
  själv är jag murare,byggare ,inredare och tar faktiskt 60 kg verktyg på pirran på bussen när jag kan .piz!

 6. Om man vill etanolkonvertera sin bil så finns det bra etnolkonverteringskit på http://www.tekniktema.se

 7. niklas

  när det kommer etanol in i 98 oktan bensin då måste jag konventera min bil till etanol för att min bil är ett bly fri bensin driven är känsligare än de flesta bilar som går på blyad bensin nu idag som tempel nu idag när man köper ny bensin bil då tror jag den har ett blyad bensin motor och det är etanol i bensin är ungefär som bly ersättning eller k sprit därf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s