Induktionslampor – what’s this? & test!

Induktionslampor är egentligen inget nytt utan de har funnits ett tag, åtminstonde sedan 1990, men det är först nu de börjar dyka upp till rimliga priser för gemene man. De påminner mycket om vanliga lågenergilampor med med skillnaden att man inte har några elektroder in i lampgasen utan elektronerna exciteras mha magnetfält. På liknande sätt som en induktionsspis fungerar… Läs mer om induktionslampor på Wikipedia.

Vad är då fördelarna med detta? Jo…

 • Längre livslängd pga att elektroder ofta är det som går sönder i en lampa, >30000 timmar.
 • Man kan använda andra gaser som vanligtvis hade reagerat med elektroder.

Jag har testat två olika induktionslampor på 12 och 15W som saluförs av Adulux. Dessa har ett färgindex på Ra 80+. Färgtemperaturer finns från 2700 till 6000K. Dessa lampor innehåller små mängder amalgam vilket är en kvicksilverförening. Dessa jämfördes mot IKEAS 20W LE-globlampa och Bauhaus 11WLE-spirallampa.

Induktionslampor 15 och 12W, LE-globlampa 20W och LE-lampa 11W

Induktionslampa 15W & 12 W

IKEA LE-globlampa 20W Bauhaus 11W LE

IKEA LE-globlampa 20W & Bauhaus LE 11W

Skillnaderna är inte lika tydliga på bilderna som i verkligheten. Jag använde mig av en Canon digitalkamera med helt manuella och fixa inställningar, stativ och en slutartid på 1/5 s.

Så slutsats… ljuset är klart och mycket bra. Antagligen för starkt för att ha över ett köksbord, men absolut ett alternativ för ställen där kravet på ljusmängd är stort. De är klart effektivare per W än IKEAs globlampa och Bauhaus LE-lampa, vilka speciellt den senare är enligt mig en kraftfull LE-lampa. Om induktionslamporna är kalla (rumstemperatur) så tar det kanske 20 sekunder innan full ljusstyrka har uppnåtts. Jag har ej testat dom utomhus under kalla förhållanden, men jag antar att det tar längre tid då. Priset som är 263 respektive 319 SEK är ganska högt men med bra energiutbyte och lång livslängd så tjänar man lätt in dessa pengar.

Är de alternativ till LEDs? Njae…. till lågenergilampor och vanliga glödlampor är de absolut det, men LEDs har andra användningsområden och många fler möjliga ljusapplikationer.

20 kommentarer

Filed under Energi, Konsument, LED

20 responses to “Induktionslampor – what’s this? & test!

 1. Benke

  Adulux anger 85 lumen per watt och det är ju i klass med lysrör, även om jag sett lysrör som ska ge 100 lm/W. Men jag är tveksam till om det innefattar reaktorn.

  Klart bättre än lysrörslampan med runt 60 lm/W.

 2. Benke

  Vill tillägga att det är jättebra att du testar nya alternativ för belysning! Det är mycket intressant att se dina resultat.

 3. Benke

  Adulux skriver ”pupill lumen/W”, något som jag inte sett tidigare. Det visar sig vara ett mått på hur väl vi uppfattar ljuset. T ex har de gula natriumlamporna högt lm/W men lågt pupill lm/W.

  Allra högst ligger 5000K T5 lysrör som jag just är på väg att inhandla, till en 12VDC armatur.

  Länk:
  http://www.lvdinductionlamps.com/pupil_lumens.html

  Tyvärr skriver de inget om lysdioder.

  • Lunken

   Lysdioder är ju i grunden monokroma så de har säkert ganska låg pupill lumen, Varmvita har ett flourecerande skikt så de borde påminna om lysrör. Kallvita borde ha relativt bra pupill lumen… men det är bara en gissning från min sida.

   Intressant sida med pupill lumen, ganska naturligt som man tänker på det. Dock skall man ta det med en nypa salt då det gäller tex bakgrundbelsning och mysigare varianter av belysning då de automatiskt är diskvalificerade här.

   Sedan undrar jag var det gråa delen av spektrat ligger som dom nämner.

 4. Det är också intressant vilka lampor som innehåller mest kvicksilver. Induktions- eller lågenergilampor?

  Vet någon det?

  • För att svara på min egen fråga så sökte jag lite kvickt själv på nätet.
   Jag fann den här länken rätt intressant: http://knol.google.com/k/environmental-aspects-of-magnetic-induction-lamps#

   Följande graf därur var rätt illustrativ:

   Att kvicksilvret befinner sig i fast form i en amalgamförening talar ganska starkt för induktionslamporna ur miljösynpunkt (bortsett från det lägre kvicksilverinnehållet och längre livslängden).

   Sen kan man ju undersöka saken lite mer när man orkar.

   Fotnoten antyder att man bör göra det :

   ”Note: This is a modified version of a paper that was originally written as educational and sales support material for an induction lamp assembly and distribution company, GreenTech Fixtures Inc.”

 5. Lunken

  De kan säkerligen variera från märke till märke, men ingen är kvicksilverfri vad jag vet. Verkar som om de lampor jag testade innehåller en amalgamförening…

 6. Benke

  Ahum, ”amalgam” betyder sammanslagning. Används oftast numera som en förkortning av kvicksilveramalgam, som de flesta äldre människor har i tänderna.

  Men en ”amalgam” bör egentligen specificeras så man vet vad den består av.

 7. Hej Nicolito.

  Jag har en tabell, som jag kan skicka till dig angående kvicksilver i ljuskällor. Säg till om du är intresserad. Vad gäller pupil lumen, så är det på forskningsstadiet. Det bekräftar dock mycket av vad man själv känner. Kallvita LED har 2,0 i omräkningskvot. Ljuset är likt månljus och är idealiskt för ögat i svaga ljusförhållanden.

  • Det får du gärna göra . Jag lägger av spamskäl aldrig ut min mail på nätet, men du kanske kan räkna ut den ändå om du slår ihop nicolito75 med en stor och välkänd emailleverantör som härstammar från micro$oft.

   tack så mycket

 8. Mikael Perman

  Hej Nicolito.
  Tack för en länk till en intressant artikel. Jag ska använda den på mina elever. Jag har gått och sneglat på induktionslamporna på Bauhaus, men inte köpt något än.

  Angående ”pupill-lumen så hade jag ett intressant samtal med Björn Karlsson som är teknisk specialist i Lightlabs styrelse. (Han är ”styrelseproffs” och sitter även i vår styrelse.)

  Lightlab har ju försökt att effektivisera en faltemissionslampa under flera år, men inte riktigt kommit till skott. Björn Karlsson berättade att han hade tagit upp en laboration från sin studietid, där man ökade det visuella utbytet med en sorts PWM-drift, dvs man pulsade lampan så snabbt att man fick ett visuellt intryck av en stadigt lysande lampa med högre ljusutbyte.

  Det verkar alltså som det finns flera metoder än olika ”vithet” på ljuset att öka den visuella antalet Lumen från lampan!

 9. Tjena. Hur ser skillnaden ut gällande kvicksilver mellan de testade lamporna och LED. Vad jag vet innehåller inte LED-lampor kvicksilver. Just nu ter sig då LED som en bättre teknik.

  • Helt rätt. LEDs innehåller inget kvicksilver. Intuitionen säger en att det borde vara bäst för miljön, och jag tror nog det är så också.
   Jämförelsen mellan lågenergilampor blir lite sned när man lämnar LED-lampor utanför, men ska man välja mellan de lågenerilampor som säljs i var och varannan butik idag och induktionslampor… Då tror jag den senare har många fördelar, inte bara ur kvicksilversynpunkt.

 10. Kul att se sådana här tester.
  Och nu vet jag att induktionslmapor inte är ngt för mig då:)

  Snabb starttid är A och O för hemmabruk eftersom jag brukar försöka att tända i ett rum, göra mitt ärende och sedan släcka när jag går ut (ofta är jag kanske i ett rum i 10-30 sek), annars blir det att lampan istället får stå på – och då tror jag en vanlig glödlampa är bättre på alla sätt och vis…

  Lampor i V-rum och kök står på längre – men där kan man ju ha alternativ då…

  /K

 11. bengt

  Hur skulle man spara inn det høga priset? Lampor med kvicksilver vill aldrig bli et hushållsprodukt utan et specialprodukt till kontor ock datorrum. Anledningen ær att man behøver værme i Norden hela året utom 3 dagar. Dessa dagar ær det lyst under den tiden man inte behøver værme. Man vill inte binda barnen i kællaren før att undvika att dom førgiftas nær dom krossar ljusen. Många lampor tål inget.
  Køpa LED kræver mycket info eftersom dom ær dyra eller dåliga eller både och. Iallafall har jag svårt att tro man sparar pengar utanfør rum som kræver kylning halva året. Som Australien førståss.

 12. Lunken

  Återigen… behöver man värme så är inte en gammal glödlampa särskilt effektiv (endast 95% av energin blir värme). Bättre då med en värmepump av ngt slag… (300-400% effektivitet). Också fruktansvärt korkat att värma i taket eller bakom en lampskärm om det är varma fötter du vill ha.

  Hur många LE-lampor har du slagit sönder? Eftersom det handlar om en gas om lampan är varm så är det vädring det handlar om. Är lampan kall så att vi pratar vätskeform eller fast form så är det en sopkvast och papper som är behovet. Givetvis är inte kvisksilver bra på ngt sätt, men pratar vi en enstaka låg dos av misstag ngn gång så är det knappast det du kommer dö av.

  Själv har jag nog bara slagit sönder en LE-lampa i mitt liv. Däremot så har jag kasserat många trasiga gamla LE-lampor. dom håller ju inte så länge. Då givetvis i miljöstationers sopsortering…

 13. Hej,

  Jag hittade er miljörelaterade blogg och undrade om ni vill byta länkar med mitt nät-projekt?

  Jag driver http://www.rensavinden.nu/ – en site där folk kan skänka bort sina gamla saker till nån som har användning för dem istället för att slänga dem på tippen. Vi skänker dessutom pengar till en miljöorganisation för varje ”bokad” gratis-annons, vilket jag tror gör oss rätt unika:).

  Vi hörs!

  MVH,

  Fredrik Doverot

 14. Billy Axelsson

  Hur är det med fasförskjutningen med induktionslampor? Är det liknande som med dom vanliga ”lågenergilamporna”?

 15. Anders Linde

  I September 2013 har Elsäkerhetsverket hittills inte provat någon Induktionslampa som klarar EMC-kraven. Detta enligt tidningen Electronic Environment. Detta innebär att de inte uppfyller CE direktivet och de får således inte lov att säljas. De alstrar störningar som är både lednings och luftburna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s