Sushi – gott och farligt!!!

Jag älskar sushi, och får dåligt samvete för det. Egentligen borde jag absolut inte få det eftersom jag brukar välja bort tigerräkan och numera även tonfisken. Att tigerräkan är ett dåligt val vet väl dom flesta idag då mangrove-träsken exploateras för dess odlingar, samt att det inte är helt rena odlingar då man besprutar dem en hel del. Dessutom skall inte mangroveträsken på något sätt undervärderas i ekosystem-sammanhang då de är yngelkammar för väldigt många arter.

Tonfisken kan man läsa om bl a på Reuters, där vi ser överfiske och maffiametoder för att kapa åt sig de sista fantastiskt vackra blåfenade fiskarna (Thunnus thynnus).

Däremot så älskar jag avokado-nigiri, eller varför inte california-rolls med salladslök och chili?

Uppsala är nog inte den enda staden i Sverige idag där sushi-haken växer upp som pizzerior ur jorden. Så härmed efterfrågar jag ekomärkta sushi-resturanger. Vilken sushi-resturang kan erbjuda en ekologiskt hållbar 9-bitars, eller allra helst 15-bitars?

Varför finns det inte färdiga menyer om detta såsom graviditets-sushi eller veg-sushi?

Utmaningen är kastad!!! Kommentarsfältet öppet!

Tills vidare gör jag min egen sushi, och rekommenderar det starkt. Speciellt eftersom det blir billigt, godare, samvetsgrannare, samt roligare. För att slippa pröjsa för dyrt sushi-ris så kan man med fördel använda grötris som man sköljer noggrannt, samt ersätta japansk risvinäger med risvinäger
från annat land, ofta är hälten så dyrt.

sushi-for-2b.jpg

Schyssta ingredienser är allt vegetariskt, men speciellt gurka, avokado, lätt kokta morötter eller annan mer spännande rot, salladslök m.m. Tipsa gärna i kommentarsfältet om er favoritsushi! Vill man så kan man göra en hel del sushi med ägg. Vill man ha fisk så välj lax, makrill, nordhavsräkor eller kräftstjärtar. Undvik tonfisk, tigerräkor och ål. Man kan även ha kött på, t ex kallskuret från kyldisken, eller rostbiff, så är inte det alls dumt.

Bra sidor är bla Villervallas inlägg på svenska, eller Steamy Kitchens tips med lite chili i sushin. Dock är inte dessa två helt ekotänkande, men plocka det matnyttiga…

Nä… nu blev jag hungrig

13 kommentarer

Filed under Konsument, Livskvalitet, Mat, Natur & miljö

13 responses to “Sushi – gott och farligt!!!

 1. Jag gillar inte sushi, men jag gillar fisk. Men jag drabbas av lätt panik varje gång jag ska handla eftersom jag har så dålig koll på vilka fiskar som är okey att handla. Det brukar sluta med att jag kommer hem med blandfärs istället.
  Är lax okey? Hur är det med odlad lax? Min kollega förklarade för mig att odlad lax var ett absolut no-no, av någon anledning som jag inte kommer ihåg. Rätt? Fel?

 2. Tack. Skrubbskäddan tror jag dock att jag hoppar över. Jag har aldrig lyckats hitta ett tillagningssätt som får den att smaka bra. Och tro mig, jag har försökt.

 3. Jag gillar sushi med rökt tofu, avokado och lingon : o )

 4. Lingon? Låter spännande… passar det med Wasabi?:-)

 5. DJ

  Nu blev jag ordentligt hungrig av att äta (oops, freudiansk felskrivning), jag menar läsa, om sushi . Jag har länge gått och tänkt på att göra egen sushi men har tyckt att det verkar lite knepigt. Det är alltså lätt anser du? Får ta tag i det och prova. Jag byter numera alltid ut tigerräkan mot något annat, men bör nog göra det med tonfisken också.

  Appropå tonfisk: Vet du hur det är med tonfisk på burk? Det står inte vad de innehåller för tonfiskarter. Kan man äta tonfisk på burk med gott samvete eller ska man undvika det? Jag vet dessutom att arbetsförhållandena kan vara rätt så dåliga för en del inom tonfisknäringen.

 6. Jag brukar undvika det eftersom jag inte tycker det är så gott. Väljer hellre makrill i så fall, men först och främst skall de vara delfinsäkra fångsmetoder, vilket brukar stå på burken. Sedan är det nog lite klurigt om det inte specificeras på burken, men som sagt… man kan välja andra produkter om man är osäker.:-)

 7. Det viktigaste tillbehöret när man gör sushi är en djup skål men kallt vatten, eftersom riset fastnar på knivar och händer så är det bra att doppa dessa verktyg i kallt vatten med jämna mellanrum så blir det inte så kladdigt. Det är klurigt att skära maki-rullarna utan att man doppar den vassa kniven i vatten mellan varje skiva.

  Ang tonfisk så verkar USA lägga sig i debatten om medelhavstonfisken… och på ett positivt sätt genom att kräva fiskestopp. Man upphör aldrig att förvånas.

  William Hogarth, Director of the U.S. fisheries service, NOAA, said in a statement he would ask the autumn meeting of the International Commission for the Conservation of Atlantic Tuna (ICCAT) to implement a moratorium over the fishery for three to five years.

  ”Given continued blatant violations of catch limits, closed areas, and reporting requirements, a moratorium is the best hope if we want to avert disaster for eastern Atlantic and Mediterranean bluefin tuna,” said Hogarth, who is also chairman of the European Union-dominated body of 44 nations.

  Läs mer på Reuters

 8. jonnyboy

  Wow! w.hogart bra sagt och lätt chockerande.
  Mer eller mindre alla hav behöver ett totalt fiske stopp om vi ska kunna bromsa katastrofen.det är svår att förstå fiskare som kommer med argumentet att dom måste få fortsätta med sin fiskekultur när det dom gör är att eliminera fisken för all framtid(typiskt männskligt med skygglappar?)
  Det har kan säkert kännas hotfullt för köttälskare och det är nog det svåraste beteende mönstret att ändra på?FN har lagt fram en rapport att köttindustrin är större bidragare till växthuseffekten än den totala transportindustrin dvs alla bilar moppar lastbilar båtar och flygplanoch tåg.om detta stämmer så är det väldigt enkelt att vara en del av lösningen istället för problemet,(e85 vätgas annat trams i all ära)
  inte sant?
  vill man absolut äta döda djur kan man ju alltid ta jägarexamen lr köpa ett fiskekort:)då kan man ju kasta tillbaka lillfirren.
  apprå på det så går väldigt bra med vegitarisk sushi några saker jag brukar andvända:
  vegetarisk fake rom svart/röd ica coop (gjort på alger)smakar ”nästan ”äkta
  japansk inlaggd rättika(gul god och svår att hitta )
  tofupankakspåse.Inari = BÄST!
  grodda/sparris. ex i rulle
  svamp valfri sort
  qourn ,kanske marinerad. ganska lik tonfisk i konsistensen?varför inte färska örter?
  på restaurang loa wai i sthlm har dom fake tiger räkor som är ganska ”verkliga”men dom serveras varma.en tanke till va själva sjögräset men det får man väl se som eko eller?

 9. Sjögräset är nog lugnt. Har inte hört ngt annat. Ang köttproduktionen så har du rätt. Ju högre upp i näringskedjan vi bestämmer oss att vara, desto mer energi försvinner på vägen. Själv har jag minskat mitt köttintag en del, men inte tagit steget.

  Tasteline brukar ha en del goda tips och här om sushi.

  Tyvärr lyckas dom föreslå tre pålägg (ål, tonfisk och tigerräka) som är ekologiskt grisiga. Dom föreslår också varianter med rostbiff och skinka.

  Funderar på surströmmings-sushi och falukorvs-dito…😉

 10. Johan

  Havskräftstjärtar kan ju ersätta tigerräkor i många sammanhang, någon som provat med sushi?

 11. Nope… men det är nog bra gott:-)

 12. Henrik

  Tjena gubbar. Kul att se att ni röjer. Gjorde vegetarisk sushi idag själv. Blev grymmergott! Tog gurka, äpple, ananas, mango, och även en kokosbit! Ni borde testa allt ni kan:)

  Angående vad som är säkert att äta så är det nog bra att se följande filmer:

  Sharkwater (2006) mycket bra dokumentär som berör
  The Cove (2009) också viktig.
  Se även Latest in Clinical Nutrition 2007-2009.

  Alla går att få tag på, på torrent eller köp vad ni nu har råd med.

  Jag lägger ner fisken helt nu ett tag, för jag gillar inte trenden med att dom fiskar ur haven så fort:)

  Såg en MÄKTIG video som ni borde spana in också! Kolla denna:

  Cheers! Finns så mycket gott vegetariskt asså! Latest in Clinical Nutrition har verkligen lärt mig att tänka om rörande näring. Hade INGEN aning innan jag såg dem:)

  Have fun dudes!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s