Elmoped och el-MC… kan vi lita på kvaliteten?

Det är många som samtidigt vill hoppa in på marknaden och sälja elmopeder eftersom de teoretiskt sett är billiga, gröna och mycket enkla att handha. Nu är det givetvis så att billiga importer som kanske sätts ihop i det land de skall säljas leder till en avsaknad av kvalitetstänk och service samt reservdelsbiten kommer i andra hand. Tittar man runt om i forumen och i en del kommentarar jag fått på den här bloggen så är det inte helt enkelt att hitta ngn reparatör när någonting felar på en elektrisk moped eller MC. Och det är klart… det är ett helt nytt framdrivningssystem ocfh ingenting som alla moppestinna 15-åringar lärde sig genom att trimma och dreva sig igenom sin pubertet.

Läs t ex denna artikel i The Hindu Business Line

Så… vilka märken är seriösa? Vilka kan erbjuda en service värd namnet? Var finns kompetensen bland reparatörer och serviceställen? När kommer den att infinna sig? Finns det inte en helt tom nisch här för entreprenörer att kunna vinna till sig marknadsandelar? Var är testerna och rescentionerna på dessa produkter? Är det vi bloggare som får stå för dem eller kan vi vänta oss att motormännen eller konsumentverket tar tag i det hela?

Risken är ju att dessa fordon får oförskämt dåligt rykte för att några entreprenörer är oseriösa och inte har den gedigna infrastruktur bakom sin försäljning som förväntas.

Ris och ros till olika märken vore det underbart om ni konsumenter kunde samla… t ex här!!!… till att börja med. Jag kan sammanställa det som nämns och kanske göra en liten guide. Speciellt intressant måste det vara för återförsäljarna till alla dessa märken att kommentera och komma med sitt försäljningsargument. Själv skall jag försöka förhålla mig objektiv… och som sagt… jag tjänar inga pengar på reklam eller mutor… jag vill bara ha en bra marknad och information om vad som finns och vad man borde akta sig för…. så det är bara att ösa på!!!

Andra bloggar om: , , , , , , intressant

218 kommentarer

Filed under Elfordon, Elmoped, Elscooter, Konsument, Miljöfordon, Teknik, Trafik

218 responses to “Elmoped och el-MC… kan vi lita på kvaliteten?

 1. Ska bli intressant att läsa denna tråd!
  Jag funderar själv i liknande banor…
  Jag inväntar svar från ett förskringsbolag angående reparation av min moppe och blev tilltufsad förra veckan.
  Förhoppningsvis kan jag presentera resultaten snart.

  Men:
  Jag har egentligen svårt att se varför moppeverkstäder inte skulle vilja mecka med elmopparna. Däck, bromsar, packboxar etc är ju precis samma som finns till vanliga bensindrivna moppar.

  Hur funkar servicen om man köper en Baotian? De är ju extremt vanliga, nån måste ju ta emot dem i sin verkstad.

 2. Absolut som du säger så borde det vara så… och det kanske är så…? eller?

 3. Tror inte elmopeder är så intressanta för reperatörer som ”vanliga” eftersom det är mkt mindre som slits eller kan gå sönder (om det inte var dålig kvalitet från början).

  Det är ju inte mkte mera än batterierna och däck som behöver bytas då och då?

  /Aryan

 4. Lunds komun har ngt som heter Mobilitetskontoret
  http://www.lund.se/upload/Tekniska%20f%F6rvaltningen/Gatu-och%20trafikkontoret/mobmabbroschyr.pdf

  De har länge hållit sig med olika miljöfordon och visar upp dem till alla som vill.

  Den el-moped de rekomenderar är ETV 4000
  http://www.evt.com.tw/html/about_evt/english/index.htm
  http://www.evt.com.tw/html/product_evt/english/index.htm
  Jag har provkört denna och den är väldigt trevlig.
  Nästa gång man kan kolla denna moppe (i lund) är den 22 september då det är stor utställning om bland annat miljöfordon i lund.

  Har man mer brådis så kan man ringa Mattias Alfredsson, 046-35 69 74 på tekniska kontoret i lund så kan han ev ordna en provkörning.

 5. Ola

  Kör EVT 4000e.
  Den är begagnad så den har rullat en del. Körsträckan är nog lite överdriven och kraften
  saggar lite när batteriet börjar bli urladdat. Men det är ju ett gammalt batteri så …

  Generalimportören går inte att få tag på, Telefonnummret ej i bruk längre. De serviceställe som står upptagna på deras hemsida (www.e-motor.se) antingen svarar inte eller har slutat sälja och därför inte är villiga att ens titta på den eller ge tips. Detta gäller skåne-regionen.
  Jag har också skickat email till tillverkaren i taiwan men ännu inget svar (http://www.evt.com.tw)

  I finnland verkar de mer service inriktade. Jag har fått positiva besked på reservdelar från http://www.elcat.fi

  Börjar tycka mer och mer om att köra den och rekommenderar definitivt folk att köpa elmoped.
  Ville själv ha en E-max men sen GCC bråkade med
  den kinesiska tillverkaren och gick i konkurs så drogs alla reservdelar och garantier på sålda fordon in. Då fanns det inte längre en fördel med denna och så jag köpte en EVT istället.
  (http://visforvoltage.net/blog-entry/394-e-max-blog-big-breakup-china-v-germany)

 6. Både bra och dåliga nyheter om EVT… det är ju tråkigt, både för kund, rykte och konkurrens.

  Förhoppningsvis kommer vi att översköljas av nya märken och lösningar… hur är det t ex med batterimarknaden. När man vill byta ut dessa, vilka möjligheter finns?

 7. Peugeot är väl på gång (finns redan?) med en elmoppe också.
  Då får man ju ett väluppbyggt servicenät på köpet.

  Intressant detta… Som Volvoägare är man ju inte van vid att behöva leta efter verkstäder. Kasta en pil på en karta över sverige så har du en mek som kan laga din volvo =)

 8. Ja en av poängerna med EVT ska ju vara att man enkelt ska kunna byta ut batteriet. JAg mistänker att baterierna är av ngn sorts standardmodell så det blir väl elfa katalogen eller mekonomen:)

  själv har jag funderat på en anorlunda lösning.
  eftersom mopeder inte har regler för avgaser så skulle man kunna modda en ”vanlig” fyrtaktare till att gå på ren etanol. Det är lite svårare än att köra på e85 men man slipper bensinen helt.
  Är dock lite för ohändig för att våga mig på det utan backning.

  /C

 9. Ola

  Batteri är ju inte direkt billiga och får man fel kanske man smälter motorn så lite försiktig får man nog vara. Gäller att köra samma spänning på dem.

  Jag är själv intresserad av att byta till lithium men de är fortfarande för dyra. Hoppas att mitt gamla pack håller tills de sjunkit i pris

  Funderade också på att modda en fyrtaktare till e85(Var får du tag på ren etanol) . Jag var till och med i kontakt med ett företag som sade sig villiga att hjälpa till. Men det kändes som en elmoppe på vindkraft var ett miljövänligare alternativ.

 10. Om man kan visa behov så kan man köpa ren etanol i kemiafärer. (eller iallafall e96) sen vet jag inte om jag bryter mot några lagar om jag använder den som fordonsbränsle. (borde eventuellt betala skatt på ngt)

  sol–>vind –> el eller sol–> planta –> etanol
  Kan ju kvitta ur miljösynpunkt. så det är mer tycke och smak.
  /C

 11. Det finns väl även personer som har konvererat tvåtaktare och gräsklippare till etanoldrift, även om förbränningen är sisådär.

  Ang biobränsle som etanol så är ju just framställningen av etanol ganska fossil idag då det går åt en hel del disel för att skörda osv… blir nog bättre för varje ny teknik som införs. Dessutom så blir det ju lite kväveoxider i etanolförbränning som man slipper med elmotor… fast det som är läckrast med elmotor är just att dom är tysta och man kan höra fåglarna medans man åker, samt att underhållet är klart mindre.

  Jag skulle gissa att det är enkelt att byta ut batterierna även på en Elmoppo, och jag har försökt läsa på lite ang batterier och laddning, men det är lite av en djungel. Kan ha ngt att göra med min centrerade tumme och att elläran sittar längst bak i hjärnroten…😉

 12. Det var ett tag sedan jag hadde el-lära men jag har kvar böckerna och har gott om civ ing tekniker i närheten så om du undrar ngt så skicka ett mail.

 13. Mikael

  Jag är ute efter en el-moped/scooter som man får köra på cykelvägar och parkera som en cykel. Den ska minst gå 30km/h och ha en räckvidd över 2mil/laddning gärna 5-6mil. Den ska kunna köpas i Sverige, gärna Skåne!

  Några tips!

 14. Hmmm… inte direkt eftersom jag testat så få, men man kanske kan spärra en EU-moppe till 30 km/h och regga den som klass II moped… Annars kommer det nog fler och fler liknande från Kina…

 15. Christian

  Koll på PowaByke! Dom säljer en del i sverige och har bra kvalitet

  OBS! Uppgifterna skall man ta med en nypa salt, minst!
  Själv har jag en Infineon TDHO7Z. För kort turer är den helt ok!

  Jag menar räckvidden!

  (jag (Lunken) editerade ned dina tre kommentarer till en…)

 16. Jonas Olsson

  Är precis i tagen att köpa en elmoppe men det som jag funderar kring är räckvidden. En försäljare sa att den räckvidd som annonseras är för hög och jag hade tänkt åka till och från jobbet totalt ca 30 km. Kommer jag komma både fram och tillbaka eller måste jag ladda på jobbet. Om så är fallet blir det ju ingen bra affär då jag bara kan köra 150 dagar innan jag blir tvungen att köpa nytt batteri.

 17. Oj…. här är det inte lätt att uttala sig eftersom det givetvis beror på din vikt och hur backigt det är till jobbet. Samt är det mycket start och stopp. Sedan är ju inte laddninglivslängden binär utan proportionell, dvs att ju äldre ett batteri är desto sämre går det att ladda upp, så även om du klarar det med lite marginal i början så är det inte säkert att du gör det efter etthundra laddningar.

  Det gäller nog här att köpa ngn med marginal, samt att vårda batterierna ömt.

  Jag har märkt att det är starterna och stoppen som gör att räckvidden sänks… utan dessa så kan jag nå klart mycket längre…

 18. Jonas Olsson

  Hoppas jag kommer fram åtminstone, har precis ropat in en splitterny på en nätauktion för 10501 kr. Får väl börja betala för elen på jobbet annars.

  Väljer jag rätt väg till jobbet har jag väjningsplikt på 2 ställen och 2 uppförsbackar. Får väl reklammera om det inte fungerar.

  Nu måste man bara fixa en juste hjälm också…

 19. Grattis och välkommen i klubben. Själv betalade jag ca 1500 mindre för en begad som gått 70 mil. Vilken sort var det du köpte?

  Har hört att vissa nya Elmoppo (vilken jag har) har bättre ax och en skillnad i motorstyrka. Vet inte vad det gör till räckvidden, men är batterierna desamma så förlorar man kanske räckvidd….? Dock skall ju ekonomisk körning innefatta att man skall nå marschhastighet snabbt för att sedan slippa accelerera… därom tvista de elmoppelärda…😉

 20. Jonas Olsson

  Vet inte vilken sot jag köpt annat än att den ska vara ny.

  När jag provkörde för någon vecka sedan sa säljaren att provkörningsexemplaret hade högre max hastighet och sämre acceleration än de som nu säljs så jag antar att det är en sådan jag får.

  Vill helst ha en gul som matchar min (solblekta) gula Audi, men ska tydligen vara leveranstid på dessa. Får se vilken färg det blir till slut, men man vill ju synas i trafiken.

 21. Jonas Olsson

  Idag la mopeden av. Efter att ha åkt ca 23 km på en laddning kände jag att mopeden var seg vid start från ett rödljus. När jag sen skulle svänga in vid en mataffär dog den bara men kom strax tillbaka. Efter att ha handlat mat och mopeden stått stilla i skuggan i 30 minuter var den helt död, bara att leda hem mopeden – tur att det bara var 1,5 km hem.
  Det verkar som om motorn var överhettad, för när mopeden stått i garaget i 3 timmar fungerar den igen.
  Är det någon annan som haft problem med sin Elmoppo vid varm väderlek?

 22. Njae, några värmeproblem har jag inte märkt på min elmoppo.

  De översta batteriet brukar kunna bli ganska varmt.

  Säker på att det inte är nån av bromsvajrarnaom glappar eller kärvar? Den stänger motorn direkt vid minsta broms. Jag har mycket problem med detta sen jag krockade och högerbromsen hänger fritt.

  På tal om min krock, jag lovade ju att återkomma.
  Äntligen är försäkringsbolaget och verkstaden överens. Jag kommer få 10000:- för moppen plus lite för hjälmen.
  Lite snålt tycker jag med tanke på att det inte går att ersätta den, men de vägrade gå upp mer (förhandlingen började på 9000:-) och de åberopade att den faktiskt var 1.5 år gammal etc etc.

  Så jag kommer köpa en ny moppe… Troligtvis av GK Importen som säljer ”OEM elmoppon”, dvs samma pryl fast utan elmoppo märket och för 9500:- plus registreringsbesiktigning (kan kosta uppemot 1700:-).

 23. Tråkigt att höra om problemen ni råkat ut för. Själv välte min moppe och en backspegel flög av… men det gick att åtgärda.

  Har du ngn länk till OEM elmoppon?

 24. http://www.gkimporten.se

  Man måste registreringsbesiktiga den själv…
  Jag har försökt hela förmiddagen att få tag på nån på SBP som kan svara på hur mycket det kommer kosta. Enligt en proslista de har kan de röra sig om upp till 1800:-.

 25. Kostar enligt SBP 630:- men kandock tidigast göras i augusti pga dålig bemanning nu i sommar.

 26. Då är det ju relativt billligt ändå, och man kan spara en hel del pengar via detta. Kul.:-)

 27. Cykla

  Min dröm är en elektrisk moped klass II (25 km/h) med största motorn på 1kW, så jag kan dra en kärra med tungt lass. Den ska också ha växlar, inte bara navmotor. Några tips?

 28. Oj…. växlar verkar vara tunnsått med, men varför vill du ha det? Elmotorn drar över ett mycket större varvtalsintervall än förbränningsmotorer. Det är klart att en liten lågväxel för start med tunga lass kanske är något man vill ha…

  Jag föreslår en elcykel med stor elmotor. Den har ju benväxel för detta ändamål.😉

 29. Cykla

  Jag har en brant backe på vägen hem från stan, fullastad med grejer. Där vill jag växla ner! En lågväxel vore jättebra. För övrigt är det platt här omkring.
  Elcykel har jag redan, en Giant LaFree Twist 2003, men jag vill ha något starkare.
  Jag vill ersätta bilen med en elmoped och behöver dra tunga grejer från och till.

 30. Då krävs nog en EUmoppe eftersom du vill ha en starkare motor… upp till 3 kW på vanligt körkort…. den motorn drar nog tillräckligt. Vad det gäller tillstånd att dra så gäller att man inte får dra mer än vad mopeden är tillverkad för att bära… konstruktionsmässigt måste tillverkaren ge sitt tillstånd att låte fordonet dra…. vilket för Elmoppo inte vara några som helst problem…:-)

 31. Cykla

  Men jag vill inte köra klass I för då måste jag köra på vägen, som många här använder för att visa sin manlighet i full fart. Livsfarligt för en stackars mopedist. Jag kör hellre sakta och på cykelvägen bredvid.
  Men jag kan tänka mig att pruta ner kärran till 100kg.
  Jag har skrivit och frågat om det går att klassa om en I till II, men har ännu inte fått svar.

 32. Jag förstår dig ang vägar… senast idag på cykel så var det en testosteronviss tonåring som fått lånat farsans halvgamla Volvo som ville göra ett statement. Om dom hade fattat att det är liv det är frågan om så hade dom kanske lugnat sig…. men det är väl tveksamt.

  Skriv gärna och berätta ang omklassningen. Jag såg på Plus (TV) att det kan vara klart klurigt att göra omklassningar.

 33. prius.

  Elmoppe för tyngre last sök flakmoped på blocket.se eller
  http://www.transportel.se/

 34. Cykla

  Tack för tipset, prius! Jag kollade med Transportel och deras flakmoppar är klass I, som jag inte vill ha.

 35. Klass II

  Jag är också ute efter en klass II elmoppe som skulle funka fint här då man kan åka på cykelvägarna. Har svårt att hitta ngn, tips??

  Någon som vet om man kan t.ex. ha en 1000W klass I moppe som en klass II. ev. med en hastighetsspärr.

 36. Jag såg ett program på SVT, PLUS där man tog upp problematiken att just få en moppe i rätt klass eftersom det var ngn som hade köpt en moppe i tron att det var en klass II eftersom försäljaren påstod det, och ungen blev stoppad av polisen så kunde se att den var en klass 1, beroende på att den var felklassad. Så det kan nog vara lite klurigt…

 37. Johan W

  Hej, Har just fått hem min El-moppe och den funkar skit bra tillverkaren säger att räckvidden ska vara 75-100 km, Har inte åkt så långt än så jag kan inte svara på om det stämmer eller ej. Är ni intresserade av att vara med på ett samköp av el-mopeder så hör av er. Ang kvaliten så är den betydligt mycket bättre nu än förr.

  Kör lungt ”spar pengar”

 38. Intressant. Räckvidden låter väldigt hög. Vad är det för modell, batteripack, motor och vikt på den?

 39. Johan W

  Vet ej hur man infoger bild, Den ser ut som en sportig scooter…

  Details: Motor: Brushless
  Battery: Lead acid48V26AH
  Charging time: 8-12hWheel size: 3.0-10
  Distance per charge: 75-100km
  Rated power: 500W
  Max power: 1296W
  Accelerator: Non class
  Max speed: 35kmMax load: 75kgPower expenditure per 100km <1.2kw/hNet weight/Gross weight: 100/105kg
  Product size: 1880*670*1120

 40. Hmmm det verkar som om det har fallit bort ngn siffra på Ah… det låter väldigt lågt med 26 Ah. Kan det vara 26 Ah per batterier och 4 batterier?

  Jag har högst halva räckvidden, 1000 W motor och batterier fyra st som tillsammans blir 48V 140 Ah

 41. Jag kan tänkas vara intresserad av ett samköp, jag har ju fortfarande en moppe ”tillgodo” sen jag fick stålars av försäkringsbolaget för min.
  Maila gärna till
  ”kalle (snabel-a istället för spam o annat fanstyg) etanol.nu”

 42. Magnus

  Hej!

  Jag kan bara rekommendera EVT-4000. Addera ett extra batteri och du når 60 km/h istället för 50 km/h. Att köra 60 på 50-vägar är otroligt mycket behagligare (ingen behöver köra om).
  http://visforvoltage.net/forum-topic/motorcycles-and-large-scooters/757-evt-60-volt-mod

  Jag har ett par månader gammalt batteri paket bestående av Leader CT45-12. 60 V (5 st 12V 45 Ah) OBS i 45 Ah är vid 20 timmars urladdning. Det blir väl kanske 25 Ah och 2.5 mils stadskörning. Är någon intresserad så säljer jag det gärna och kan hjälpa till med att trimma😉

  I morgon får jag mina nya batterier:
  http://www.bb-battery.com/productpages/EB/EB50-12.pdf
  över 600€. Handlat från den tyska importören. Han är lätt att ha och göra med och han fixar frakten hit. (85 kg batterier är inte gratis att skeppa.)info@evt-scooter.de
  http://www.evt-scooter.de

  Jag har fått låna en energimätare från Solkraft som sålde min moppe ursprungligen och det imponerande att se att strömmarna vid hård belastning går över 110 A. Det är därför det inte funkar något bra med batterier från Biltema. De är inte gjorda för att tömmas så fort.

  Till sist måste jag säga att det är kul att köra elmoppe. Den passar perfekt här i Stockholmstrafiken.

  Ha de
  Magnus
  (Borde åldersmäsigt köpa prostatamoppe från HD men en liten elmoppe räcker gott)

 43. Trevligt inlägg. Kollade in på Voltage Community och inser att jag är för kass på ellära för att våga peta i strömförsörjningen på min elmoppo. Dessutom är snart säsongen slut men nu har jag i alla fall åkt över 200 mil på den och jag tycker att den är piggare nu för tiden. Vet inte om det beror på att jag laddat bort lite avlagringar från batteriet.

  Dock skulle jag vilja ha lite högre fart i trafiken. Ingen som trimmat en elmoppo?:-)

 44. ola

  Hej,

  Är intressrad av dina batterier magnus och har innan funderat på att trimma. Skulle vilja komma i kontakt med dig. har lite frågor.

  Har man separat laddare för extra batteriet?
  Överhettning?

  Skicka ett email till mig på debrage@gmail.com

 45. Johnny

  Jag kommer inom kort att beställa orginalbatterier från Taiwan (Kung Long) till min 90km/h EVT-4000e med specialmotor och 270A Curtisstyrning.
  Är det någon som är intresserad av att vara med?

  Har någon andra frågor om EVT går det bra att höra av sig också, startade upp E-motor AB 1999, var tvungen att hoppa av 2002…

  Mvh

  Johnny
  johnny@e-motor.se

 46. Don Manuel

  Hej!

  Känner någon av er någon som kör Nomaco elbilar?

  Jag letar efter en elektrisk lösning för att tarnsportera barn till dagis (3 barn) inom ett radium av 5 km.

  Jag också fundera på att köpa en elmped och koppla in cykeln kärran, vet någon av detta ät möjligt/lagligt?

 47. Kent Samuelsson

  Hej Lunken,

  Verkar vara en bra blogg. Jag har kört E-Max 1500 i ca 350 mil. Var nästan återförsäljare men backade ur eftersom backupen från återförsäljaren var obefintlig. Kvalite’n är inge bra. Man får vara beredd på att fixa en hel del själv. (Tur att man är tekniker.)
  Mopparna är gjorda i Kina. Plasten är spröd och lösningarna är bristfälliga. Batterierna måste laddas varsamt med rätt ström och spänning. De laddare som levereras med har inte rätt kurvor inprogrammerade. Det finns bra industriladdare men dom är dyra. Som elmoppeentusiast och ”energoman” kör jag vidare ändå. Har köpt vindandelar och satt upp solfångare(termiska). Kul att vi är fler som tänker framåt på våra barn och barnbarn.
  Toshiba släpper snart sitt ”superbatteri”. Då lär vi få se en revolution på elfordonsområdet.

 48. Ove

  Hej!
  Har nu läst igenom forumet kring elmopeder vilket ger mycket bra tips men också fler frågor. Jag såg att du Lunken har en moped med 1000 W, 48 V och 140 Ah. Nypris ca 13000 – 14000? Mopeden som säljs på gkimporten har enl uppgift på hemsidan 1000 W, 48 V och 34 Ah. Nypris ca 9500 plus reg.besiktning. Vad innebär denna skillnad i Ah i praktiken?
  Mvh
  Ove

 49. Frågan är om det inte är samma eftersom det är 35 Ah-batterier på elmoppon… fast 4*35…

  Kika in på detta inlägg där det förklaras lite mer…. (i kommentarsfältet dvs)
  https://lunken.wordpress.com/2006/10/24/wow-elscooter-med-kram/

 50. Ove

  Önskar att jag satsat på teknik i stället för vårdsvängen! Amperetimmar, volt och kraft och allt vad det heter känns mest förvirrande men jag snappade ändå det viktigaste. Nämligen att om det är så att det sitter fyra batterier på den moppen på gkimporten så har den samma prestanda som din fast till ett lägre pris. Bara att ringa dem och fråga med andra ord! Tackar och bockar för all hjälp!

 51. Ove

  Japp!
  Sitter 4 st blybatterier a 35 Ah i den från gkimporten oxå.
  Det skulle alltså vara samma prestanda som elmoppon. Om resten av scootern håller samma kvalité/brist på kvalité vet jag inte. Enligt dem kan man köpa typ biltemabatterier när de behöver bytas ut. Men det vet jag att det har diskuterats här tidigare så det får jag kolla upp.

 52. bara det är deep cycle batterier så skall det väl gå… bilbatterier går ej bra… gjorda för kraftiga strömmar under mycket kort tid.

 53. Ove

  Har kollat runt på nätet efter deep cycle batterier. Finns en del firmor som har den typen av batterier, ofta till båtar. Har någon ett bra tips på inköpsställe och ett ca pris på denna typ av batterier som passar till scootern om alla skall bytas? Kanske håller orginalen längre än jag befarar??? Någon som har en ungefärlig uppfattning hur långt ni kört innan ni bytt batterier?

 54. Orginalen håller ett tag… jag har ännu inte behövt byta… men jag har bara åkt 250 mil… så det lär nog ta ett par år innan jag behöver göra det….

 55. gunnar

  Först lite om Ah. Fyra batterier om vardera 12V35Ah ger seriekopplade 48V35Ah eller parallellkopplade 12V140Ah. Ah anges som uttag under 20h (vanligast) och även ett 5h-värde som är klart lägre. Dina 35 gäller kanske 20h ?.

  Elmoped: jag kör en Italvel Day sedan i somras. Det hann bli 200mil och ett batteribyte mitt i. Den hade först vanliga bilbatterier och det har jag nu lärt mig att det går inte. (köpte den beg. med dessa i)De håller inte för djupurladdning.

  Jag sätter igång igen i mars om vädret tillåter. C:a 45km/dag. Laddar på jobbet också. Hoppas det dröjer innan jag kan säga nå’t annat om nya batterierna än att de funkar.

  Min maskin finns inte att köpa men har fått en efterföljare i Emax som saluförs i Sverige av http://www.elscooter.net/ eller http://www.emax-sweden.se Dubbla priset mot flera andra men verkar mkt intressant, inte minst efter mina intryck av den jag har. Gediget byggd, 13″ hjul, italiensk design.
  Man påstår hisnande siffror om batteriernas livslängd. Är bara hälften sant så är det ändå högintressant. Vid tillfälle ska jag prova den. Det finns ÅF här i Sthlm

 56. Ove

  Hejsan!
  Satt och slog lite kring deep cycle batterier på nätet och hamnade på partmans hemsida. På följande sida finns mycket info kring batterier och vad som skiljer olika typer åt mm mm.
  http://www.partsmart.se/faq.htm#_Toc89664094
  Bl a håller batteriet längre enl dem om man laddar efter 50 % förbrukning än att ladda mer sällan vid 80 %!
  Är batterierna serie eller parallellkopplade på mopparna?

 57. Det var en bra länk Ove. Där står ju det mesta.

  Bästa sättet att veta om batterierna är serie eller parallellkopplade är väl att titta på motorn. Elmoppo har en 48V-motor och batterierna lär därför vara seriekopplade.

 58. Hej,

  jättebra blogg, intressant också att läsa om dina erfarenheter med elmoppo. Jag funderade själv på att införskaffa en eldriven pendlarhoj men blev irriterad över att det inte fanns någon bra samlingssida över bra sådana. Så jag startade en egen sajt där jag vill samla alla länkar till bra eldrivna pendlarhojjar. Hoppas någon vill bidra med mer länkar och hoppas också att det kommer fler återförsäljare till de hojjar som faktiskt produceras. E-max:en verkar ju väldigt intressant.

  http://www.tegelviksgatan.se

  Johan

 59. prius.

  Är det någon som har provat att köra sin elmoped med Toyota Prius-batterier.Köpes på Bilskroten.
  http://www.bildelsbasen .se
  Kostar från 1500:- kr och uppåt.
  Man kan ta ut ca:80A,men det går ju bra att paralellkoppla dom.
  http://www.cleangreencar.co.nz/page/prius-battery-pack
  Eftersom dessa batterier inte behöver laddas fullt ut och inte blir så svaga vid kyla så skulle det gå bra att ladda dessa med en konstantspänningsladdare.
  se länken nedan.

  The solution the engineers came up with was to keep the battery pack between 60% and 40% charged, proving to be the ”sweet spot” for extending the battery life to roughly that of the other car components.[
  http://www.ipernity.com/doc/florians/slideshow/album/40666?doc=1022110
  Till sist var försiktig om batteriskalet tas av då spänningen i batteriet är livsfarlig.Bör laddas ur innan man börjar dela packet.Värt att prova för att utöka körsträckan med elmopeden är att ha en smal kärra efter med hela batteripacket,kan göras enhjulig.

 60. Haha… varför inte…. bra fråga…. någon som har ngn tanke om detta?
  Med fräscha Prius-batterier så blir det ju 7 kg för 49 V och 6,5 Ah…. vilket blir 49 kg för 45 Ah….

 61. Handoman

  Jag var och provkörde en E-max 110S idag och det första som slog mig var ordentliga hjul och att den både känns och upplevs som mycket stabil. Med andra ord precis som Gunnar säger.

  Som det känns just nu så är den helt klart värd de extra pengarna och det lutar åt att jag nog inom kort blir ägare till en.

  Återkommer med mer kommentarer och skulle uppskatta er andras tankar om denna el-moppe.

 62. prius.

  De blybatterier som ofta sitter i elmopeder lämnar inte så många ampertimmar som dom är märkta med.
  Ett fritidsbatteri märkt med 75 Ah = C20 lämnar dom ampertimmarna vid 20 timmars uttag,vilket inte blir fallet i en elmoppe.
  man får kanske i bästa fall ut hälften då man ej kan tömma dom helt,då hållbarheten blir lidande.Truckbatterier jämförs med C5
  vilket är att man tömmer det på fem timmar,men ej helt.
  Priusens 6,5 Ah är när man tar upp all energi .Men dom tar bara ut ström inom ett smalt område=ej lägre SOC laddningsgrad än 40% och inte högre än 80% .Längsta urladdningstid i Priusen är 2 minuter vid cirka 20Kw uttag med ett halvladdat batteri.
  http://www.nrel.gov/vehiclesandfuels/energystorage/pdfs/2a_2002_01_1962.pdf

  här står det lite om de olika batterityperna.
  http://www.lysator.liu.se/upplysning/fa/phevs-public.pdf

  urladdningskurvor för batterier.
  http://www.nrel.gov/docs/fy02osti/31306.pdf

 63. prius.

  batterier till städmaskiner kan passa till elfordon.
  http://www.partsmart.se/Batterier.htm
  mer bilder om elfordon och deras batterier.
  http://www.sol-o-cell.se/ELFIRnytt%206%202006.pdf
  För den som vill veta lite till.
  http://www.xpnd.se/pdf/Vanligaste_batterifragor.pdf

 64. Om jag fattat det rätt:
  Bly-syrabatterier ska laddas ofta och aldrig laddas ur helt. Annars oxiderar de. De får inte heller utsättas för kyla urladdade. Då går de sönder. Det gäller dock inte de gelbatterier som finns i nya E-max 90S och 110S (de får dock inte heller urladdas helt). Det verkar som om även Lithiumbatterier mår bäst av att laddas efter ca 50% medan Nickel-Metallhydrid måste djupurladdas då de har minneseffekt. Knepigare blir det eftersom det finns olika typer av de olika batterityperna som kan ha olika egenskaper. E-max kommer i vår med Litium-jonbatterier som väger 50 kg mindre än de nuvarande modellerna med blysyra-gel-batterier. Det kommer även en 7000 W modell med Litium i augusti. Då blir det riktigt intressant.

  Jag var och testade 90S-modeller inomhus och tyckte den var riktigt trevlig. Blir nog en sån, eller en med Litium (om de nu inte blir extremt dyra).

 65. Frågan är vad miljöavgifterna för litiumbatterier kommer att bli. Det är ofta de som står för en realtivt stor kostnad när det gäller denna typ av batterier i Sverige.

 66. Trodde inte att det var miljöavgift på Litium-jonbatterierna? Nuvarande lag nämner bara kadmium, bly och kvicksilver, men det kanske är något nytt på gång?

 67. Du har rätt där… my mistake… hade NiCd i hövvet när jag kommenterade:-/

 68. Christian

  Hej! Jag läste i kommentarerna att det var någon som var intresserad av ”klass II-elmopeder”. I Ystad finns det en affär som säljer sådana.
  Jag fyller femton i sommar och funderar också på att köpa en. Jag bor en bit utanför Ystad och den enda vägen till stan är ”Sjöbovägen” där det kör fullt med lastbilar i typ 100 km/h. Paralellt med denna väg finns en bra asfalterad cykelbana. Därför hade det varit bra att kunna köra på cykelbanan och slippa att köra på vägen.
  Jag tror (efter att ha surfat runt lite) att märket på dessa mopeder är MTL (www.mtle-bike.com). Pappa har provkört en av dem och säger att den går bra (i cirka 30 km/h på plan mark) men han oroar sig för att den i framtiden skulle kunna gå isönder och att det skulle bli svårt att få fram reservdelar då. Men försäljarna i Ystad säger att de har reservdelar så det borde inte vara något problem.
  Här är iallafall en länk till deras hemsida: http://www.jpmarinofritid.se/?pid=51&sub=19
  Den har iallafall ett rimligt pris till skillnad från till exempel e-max och liknande som kostar typ 30.000. Hade jag haft en lön så skulle jag ju ha kunnat köpt en sådan istället för bil, men nu har jag ju inte det så det blir alldeles för dyrt. Denna kostar cirka 8.000 och försäkringen är bara 1.500/år (helförsäkring). Ifall det är någon som vet mer om dessa mopeder så är jag väldigt tacksam ifall ni skulle kunna skriva det här…
  //Christian

 69. Nickel-Metallhydrid måste djupurladdas då de har minneseffekt.
  Inte dom som kommer från Priusen.
  Priusens 6,5 Ah är när man tar upp all energi .Men dom tar bara ut ström inom ett smalt område=ej lägre SOC laddningsgrad än 40% och inte högre än 80% .
  Här på länken är en gubbe som kan en del om batterier.
  Här en länk till.

  Jag har nu börjat plocka isär mitt Priusbatteri som köpts från skroten,det är från en bil som kom ut på vägen 2001.Jag mätte spänningen på två moduler den låg på 15 V prick.Ingen självurladdning där inte.
  Ska ta några bilder som kan ses här,så ni kan bilda er en uppfattning om det kan vara något för era moppar.Man får vara väldigt försiktig vid öppnandet av batteriet då det är 273,6 volt.
  Här ser man att dom är dyra nya.
  http://www.lysator.liu.se/upplysning/fa/phevs-public.pdf
  Toyota uses prismatic NiMH modules from Panasonic. Each module consists of six 1.2 V cells connected in series. The module has a nominal voltage of 7.2 V, capacity of 6.5 Ah, weighs 1.04 kg, and has dimensions of 19.6mm(W) x 106mm(H) x 275mm(L).
  Var modul kan laddas med 381,57 watt vid C2=2 timmar.
  Länk:http://www.cleangreencar.co.nz/page/prius-battery-pack
  Max 70A vid SOC 50% per modul,men det går ju bra att parallelkoppla dom.

 70. Hej Christian! Om du köper en moped så kontrollera att det som polismyndigheten skriver om här nere uppfylls. Sen tycker jag att det fattas en hel del teknisk information om mopederna som du har länk till.350 Watt är inte mycket att komma med i en backe, det är inte mycket mer än en elcyckel som har motorn som hjälp på plan mark och den väger mindre än dessa mopeder.
  Jag tror att du blir mer nöjd med en Elmoppo eller en EVT-4000e. Leta efter en begagnad, se till att få köra en provtur på en timme så du märker om batterierna tröttnar och behöver bytas ut = mer pengar behövs. Sedan behöver man ett förarbevis för moped klass 1. Klass 2 moped får gå i högst 25 km/tim.
  För att få traktorkort skriver man ett kunskapsprov hos vägverket vilket liknar körkortets teoriprov. Ring eller kom in till oss så berättar vi mer säger vägverket!

  Varför är sidoimporterad moped olaglig att använda? Så kallade sidoimporterade mopeder, säljs tyvärr av vissa handlare som en ”godkänd” klass 2 moped. En sådan moped kan som regel aldrig bli typgodkänd i Sverige då grundhandlingar saknas. Mopeden får säljas men inte användas! Denna handel börjar dock avta något eftersom branschen uppmärksammat att vissa handlare importerat själva.

  Se upp om du köper begagnat! Varning för privatimport. Mopeden kan ha samma utseende som en svensk godkänd 30-moped, klass 2, men har inget svenskt typintyg. Får inte framföras i Sverige.
  En moped som fortfarande har återförsäljare när du skall sälja mopeden ökar möjligheten att få den såld = att dom funnits några år.

 71. Nyckelharpan

  Hej
  Jag har med intresse läst denna tråd då jag allvarligt överväger att skrota en gammal Volvo 940 och ersätta den med en elmoppe.

  Nå, är det någon som har någon erfarenhet av mopparna från GK-Import? Är de OK / likvärdiga med Elmoppo? Vågar man köpa därifrån?

  Eller är det någon som har några nya tips på seriösa återförsäljare med konkurrenskraftiga priser på elmoppar.

  –Nyckelharpan–

 72. http://www.eldhsbil.se/ i Söderköping har visst EVTs för 15000 SEK till salu… Kanske att föredra framför GK Imports plastbitar?

 73. En sådan här är nog bra om man vill ha koll på hur mycket man laddar in och ur batterierna,och så ser man hur lång tid man kan köra med den förbrukning man för tillfället har.Det går även att se medeluttag av Ah , största djupurladdning senaste fulladdning osv.
  Amp hours reading. When the same 100Ah battery is discharged completely
  in two hours, it may only give you 56Ah (because of the higher rate of
  discharge).Då ser man hur många mer Ah man får ut vid en lägre hastighet ex.
  Odelco säljer dom,lite dyra instrumenten!Det är det enda instrumentet som klarar högre spänningar,över 24 volt som jag vet.Bara att läsa beskrivningen,som man kan ladda hem på deras sida.Odelco har även Batt-meter 3, men den klarar bara 35 volt utan mätomvandlare.
  BMW-501 är en modell men den går bara till 35 Volt.Kan ses här. http://www.victronenergy.se/upload/documents/BAM001002000-D-aSE.pdf

 74. Christian

  Tack för tipsen Pirus! Jag överväger nu att köpa antingen en EVT 4000e eller en Elmoppo.
  Min pappa och jag undrar dock om det finns reservdelar till dessa? Batteriet kan ju vara dåligt om den är begagnad, och pappa säger att fartreglaget också kan behöva bytas ut så småningom.
  Enligt Elmoppos hemsida ska de tillhandahålla reservdelar, men jag googlade lite snabbt på EVT och hittade ingen som sålde reservdelar till den…
  Vet någon var det går att få tag på och vad nya batteriet/fartreglage kostar till EVT samt Elmoppo? Jag är väldigt tacksam för svar!
  //Christian

 75. prius.

  Här någonstans kanske det är någon information!
  Fartreglagen brukar ofta hålla,antingen fungerar dom helt eller inte alls,bör gå att kolla även med en moped som ej går så många mil med dåliga batterier.Ring Tommy på http://www.solkraft.se han har bra koll!

  http://www.elmoppo.se/

  http://www.e-motor.se/

  http://www.evguide.nu/

  http://www.solkraft.se/solceller/bike/vanster.shtml – 7k
  http://www.solkraft.se/solceller/bike/teknisk_info.htm
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Elmoped

  http://www.evguide.nu/prodram.html

 76. Valle

  Hej! det är kanske fel av mig att bara hoppa in bara så där men jag har undrat över något en lång tid! jag vill skippa all den tekniska och mekaniska biten…
  men jag bara undrar vad kostar det att köra runt med en el-moped? för att jag har planer på att köpa en å jag undrar är det värkligen så billigt som det låter?
  tack på förhand
  Valle

 77. Kostnaden är till största delen värdeminskning, försäkring och batteribyte. Elen och servicen är i sammanhanget små poster.

  Värdeminskningen är väldigt beroende på modell och inköpspris (ny/begagnad osv) så den låter jag bli i uträkningen. Dessutom finns den för varje fordon man köper.

  Försäkring för moped är dyrt och det beror på att de är fler personskador med mopeder än med bil. Man kan säga att alla ungdomars buskörning och folks klanterier gör det dyrt. Räkna på ca 3000 kr/år för trafikförsäkringen. Batterierna behövs bytas ut efter kanske 500 uppladdningar och det kostar olika beroende på vilka batterier man har, men räkna på att de kostar kanske 4-6 kronor per uppladdning. Strömmen för varje uppladdning ligger mellan 1-3 kronor… och hittills har jag inte behövt smörja kedjan…. eller just det ja… den har ju ingen 😉

  Så med en räckvidd på 30 km så blir det kanske 2-3 kr milen + försäkring. Så skillnaden på priset mellan el och bensin för dagens mopeder är inte så stor. Jag antar att en EU-moppe drar ca 0,25-0,3 l/mil. Kör du 500 mil per år så är det ytterligare 6 kr per mil för försäkringen. Så med alla kostnader så hamnar vi på bensinkostnaden för bil.

  Sedan tillkommer alla andra kostnader för en bil, samt de externa kostnaderna för miljö och trängsel. Men värdeminskningen är mycket högre på en bil, servicen klart dyr, samt slitage såsom olja, däck och filter. Sedan tillkommer skatten på bil vilken är stor, försäkring för den, samt parkering överallt och bilbesiktning. Så vad kostar egentligen en bil per mil om man kör 1500 mil per år? 7-10000 kr i fasta kostnader, service och slitage per år och sedan bensin på det. 13,50 kr/l. Räkna med 20-30 kronor per mil.

  Hoppas det gett lite vägledning…
  Billigast är cykel. Servicekostnaden är mycket liten och drivmedlet är kärlekshandtagen på midjan.😉

 78. utpost9

  Tips önskas.

  Jag har en Eletro-Trike
  & behöver skaffa nya batterier till den,
  utrymmet för dom är begränsat
  till en låda med måtten
  L:69.cm x B:26.cm x H:23.cm,
  jag kan med viss ombyggnad
  öka Bredden till 40.cm.

  Totalt 4.st Batterier.

  normalt andvändes standard Syra/Bly,
  kan det finnas nått bättre alternativ
  inom dom ramar som lådan anger ???

  utpost9

 79. Valle

  Tack Lunken det gjorde susen!

 80. Tilläggas skall att det är ljudlöst och det går åt mindre tid att serva. Mindre smutsiga fingrar och glada tillrop…:-)

  Ang batterier så kanske begagnade priusbatterier skulle kunna vara ett alternativ. Kolla skroten…

 81. utpost9

  har just sökt beg prius batteri på web-skroten,
  svaret blev: pris 10.000:- för ett helt pack,
  dessutom stämmer inte måtten på ett batteri,
  så det får nog bli fortsatt Syra/Bly för mig.

  man får leta billiga alternativ….
  om såna finnes.

 82. prius.

  Vilken Webbskrot hittade du Priusbatteriet på för 10 000:-?

 83. Ola

  Kör en EVT

  Börjar bli lite sliten, Bromsbeläggen bak är slut så jag kan bara andvända frambromsen, Svårt att hitta delar just till EVT, Det e ju som bekant svårt att få hjälp på en verkstad, De vill inte

  Gas-hantaget knäckt, Lagat med strips

  Men det jag verkligen behöver är nytt Batteri.

  Hur har det gått med alla superbatteri vi har läst om.

  Måsste man köpa ny laddare med ett nytt batteri?

  Är det någon som har koll på priser?

  F¤¤ tycker det är jobbigt med batterier, Ingen vet något. Eller kanske är problemet att det finns för mycket information. Att det är svårt att sätta sig in i det?

  Kan tipsa om att i Lund finns Thomas Dellans som har börjat importera elmopeder. Verkar vara elmoppo men också någon för 9000:- med beteckning EB01 och EB18. Har bara telefonnummret 046-133 922

  Tänkte höra med han om han kan fixa batteri

 84. Om det är gelbatterier så kan du nog söka på nätet efter liknande med samma dimensioner och mått. Då behöver du ingen ny laddare. Byter du batterisort behöver du dock ny laddare. Hittar ni någon bra återförsäljare som är kunnig så hör av er hit. Bor ni i Uppsalaområdet så kan ni kanske testa http://www.eltric.se

 85. johan

  Hej

  Bra och informativ sajt!

  Är på jakt efter en elmoppe snarast och önskar lite vägledning kring de två likvärdiga alternativ jag kommit fram till.

  Alternativ 1 är att utnyttja det erbjudande som elmopeder.se har under sommaren. Frågan är då bara: är elmopeder.se (eller Larghetto AB som företaget heter och som även verkar hålla på att sälja kurser i akupunktur via nätet) seriösa? Är det någon som vet något om dem och deras hojar? Jag antar att de kommer från Kina som allt annat idag.

  Alternativ två är att åka ända till Söderköping och skaffa en några år gammal EVT. Är det någon som vet hur gamla de är? Är de så mycket bättre än en nya Kina-hoj? Reservdelar och eventuell service till EVT verkar dessutom vara mycket svårt att få tag i.

  Tacksam för svar eller tips på någon annan återförsäljare.

 86. Anders

  Tillverkaren av evt elmopeder har gått i konkurs vad jag förstått. Auktoriserad evt-service finns förmodligen därför inte att tillgå, och det verkar inte som om återförsäljarna vill reparera eller serva elmoper (förutom auktoriserade e-maxförsäljare förstås)

 87. Eftersom jag är omnämnd av Lunken som elmopedsäljare vill jag tillfoga att Gröna Bilister just testat TianMa, som är en av de klass 1-mopeder jag har hemma. Testet här i Lund kommer framöver att publiceras samman med tester av andra elmopeder. De som vill kolla in vad jag säljer i övrigt kan kolla http://www.synas.nu

 88. Magnus

  Detta är ett annat alternativ:
  http://www.wang-andersson.se/

  /Magnus

 89. stefan

  Hej jag har köpt en evt 4000e med dåliga batterier.
  Jag såg lite längre upp i tråden att det var några till salu.
  Om dom finns kvar är jag interesserad.
  mvh stefan 0707-817604.

 90. Johan

  Batterier till EVT.
  Jag såg att några var på jakt efter batterier till EVT. På annan tråd hos Lunken har jag berättat om min EVT som jag köpt hos Eldhs bil i Söderköping. Han satte in nya batterier från Norge – http://www.staubo.no med nr: SEM DJM1245 12v45Ah C20. Tror de kostar ca 750 kr/st (*4st).

  Har nu kört min EVT ett halvår närmast dagligen och är mycket nöjd. Inga problem, den rullar fint (klarade fruns vurpa häromdagen utan skavanker också). Nu märks det dock att räckvidden sjunker i takt med ute-temperaturen. Moppen står utomhus och körs året runt.

 91. Ville

  Har samlat på mig lite länkar om Elmopeder.

 92. Presenterar du dem någonstans Ville? Vore kul att se ngn sammanställning eftersom jag aldrig gjort ngn själv, samt att det har hänt så mycket i återförsäljarleden den sista tiden.

 93. Ville

  Första inlägget råkade skickas in för tidigt.
  Andra inlägget försvann, provar igen.

  Test av Metro Teknik. Topmotortorx 2000
  http://metro.se/se/article/2008/10/22/16/0445-48/index.xml

  Kan ses i TV8
  Säljes av http://www.ekoskoter.se/2.html
  En tysk modell av en firma haft samarbete med
  E-max .

  Själv har jag bara provkört denna från Wang-Andersson.

  http://www.wang-andersson.se/pages/produkter_elmoped_klass1_custom_black.htm

  Kan inte uttala mig om körenskaperna men finnish och utseende är på topp.

  Jag har mailat Vi Bilägare och bönat och bett dem göra en långtidstest av elmopeder.

  Lite missvisande namn på tidningen,nog inte omöjligt att test kommer

  Brukar alltid läsa tester innan jag köper något.
  Återkommer med länkarna

 94. Trevligt…

  ps. har man fler än två länkar så är det risk att man fastnar i spam-filtret…

 95. Sweet… borde kanske lägga upp det på tipssidan.

 96. Ville

  Ja den väcker habegär.

  Om du kollar runt på Alibaba så kan du hitta samma modell hos minst fyra tillverkare.

  Undrar vem som är den ursprungliga tillverkaren till ramen/chassit.

  En helt annan tillverkningskultur i Kina allt säljs och blandas hur som helst verkar det som.

  Du kan hitta den hos Wang-Andersson
  http://www.wang-andersson.se/pages/produkter_elmoped_klass1_custom_black.htm

 97. Ville

  Synd att de bara har en bild i artikeln, texten till R20 ligger längst ner.
  Får leta upp de andra sedan, tjejen är klar i badrummet nu så jag måste fixa frukost nu😉

  Här mer om R20, utsåld i USA.
  http://www.retrothing.com/2007/07/evt-introduces-.html

  1000 watt större motor än Wangs-Anderssons .
  Andra hjul ..

  Skall jag ha en så skall det vara med Litiumbatteri.
  Synd att kronan har försvagats så enormt mycket…

 98. Ville

  Appropå Litium kontra bly-batteri så hittade jag en bra sida som visar på skillnaderna
  42 kilo lättare med Litium t.ex

  http://www.goldenmotorgroup.com/products_view.asp?ID=437&ClassID=346&ClassBID=353

 99. Ville

  Här hittade jag Vectrix The highway patrol som nämdes på CNN länken

  http://www.marinvectrix.com/sales.htm

  Mer en MC , en stor bjässe.

 100. Ja.. jag gillar den… Har skrivit om den tidigare, samt deras konceptbåge. https://lunken.wordpress.com/?s=vectrix

 101. Jag tycker vi fastslår att elmopeder och elcyklar är framtiden och att kvaliteten och är i nivå med bensindrivna mopeder och att staten går in och förbjuder försäljning av NYA bränsledrivna mopeder.

  De äldre mopparna förses med en miljöskatt.

  Vi är nog inte där ännu om att förbjuda bränsledrivna MC men man kan väl ha detta i under bevakning.

  Klagas det inte på oljudet från trimmade mopeder nattetid ?

  Används de inte mest av ungdomar och då främst som leksaker ?

  Är det inte skönt att slippa sota ljuddämpare ?

  Vad säger du Lunken är du beredd att starta en ny tråd om detta ?

  Håller ni med så maila eller skriv brev till våra politiker om saken.
  Det är ju snart val så …

 102. prius.

  Priusbatteri.Allbildelar i Huddinge AB
  tel:08-746 93 00
  Pris:3750:- Begär dom, men man kan ju ge dom ett bud!
  Här under lite data om batteriet.
  http://www.lysator.liu.se/upplysning/fa/phevs-public.pdf
  http://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_Prius
  Plockas isär med försiktighet då dom håller spänningen bra efter lång tid > 200V.

 103. Jag säljer sedan några år eumoppe, mopedbil, fyrhjulingar, quad m.m. och har butik med verkstad i Lyckeby, utanför Karlskrona i Blekinge.
  Angående Villes modiga förslag ovan anser jag att bensinmopeder i jämnförelse med bil är en miljövinst och därför inte ska beläggas med någon miljöskatt, i alla fall inte än. Däremot bör de gamla 2-taktarna fasas ut snarast. (Dock är Evinrude’s e-tec båtmotor som bygger på ny 2-taktsteknik en ersättare även till små 4-taktsmotorer. Googla gärna lite om denna. Har en sida under konstruktion, men med länkar http://www.storsjöbåtsyd.se)

  Har försökt hålla lite koll på elfordonsmarknaden sedan några år och nu känns det verkligen som det börjar röra på sig – kul! Vi säljer idag elcyklar och e-max elmoped klass1, men jag leter efter ett budgetalternativ och även gärna en vettig EU-moped klass2 elmoped från någon seriös importör med garantier och reservdelar.

 104. Lunken

  Om alternativet är moped till bil så är det en miljövinst, men det är inte alltid så. Ofta är det alternativet till buss eller cykel och då är det inte en miljövinst. En elmoped är givetvis inte ett miljöriktigt alternativ till cykel, men inte lika illa som en bensinmoppe. Som förutom att de går på fossilbränsle dessutom luktar och låter illa.

  När får vi se eldrivna snöslungor?

 105. Ville

  Wow !

  Första reaktionen på mitt förslag kommer från en som i stor skala säljer mest bensindrivna fordon.

  Jag är imponerad..

  Denna firman http://www.jpmarinofritid.se/43_el-cyklar%20och%20el-scooter.htm
  kanske kan vara något att samarbeta med.
  Ystad och Karlskrona ligger väl på lagom avstånd från varandra …

  Lycka till !

 106. Robert

  Kommentar flyttad…

  tjaa tuffing äre kul att köra elmoppe?
  är intreserad av att köpa en sån. hur lång tid tar det att ladda? och hur fort går den och hur länge räcker batteriet?

 107. Lunken

  Beror på vilken modell och klass du funderar på. Räkna på mellan 3 och 5 mil per laddning och att det tar 3-5 timmar att ladda upp till 80% av kapaciteten. Sedan finns det bättre och sämre moppar out there.

 108. Hej, och tack för ett bra forum.

  Jag har precis fått agenturen för en kinesisk tillverkare och har fn tagit upp 2 modeller av klass II. Se youtubeklippet på sidan, lite amatörmässigt, men syftet är att visa moppen. Nu ska jag hitta någon som tar servicen innan försäljningen drar igång, jag räknar med att fixa detta under januari. Lovad räckvidd är 35-50 km och laddtid 3-8 timmar. Jag testar fn kvaliteten så det blir anledning att återkomma. Hittils funkar allt bra i alla fall.

  Det blir givetvis garantier på dessa och komplett reservdelslager kommer att hållas (därför tar jag inte in fler än 2 modeller till att börja med). Jag räknar med att ett extra batteri kommer att kosta ca 900 ink moms och livslängden är 12-18 månader enligt tillverkaren.

 109. Lunken

  Trevligt. Det verkar vara bra priser. När kommer det en klass I ?:-)

 110. Jag kan inte svara på detta innan vi ser hur försäljningen utvecklas på klass II mopederna..
  Vi har beslutat att vänta med klass I av olika skäl. Dels blir de mycket dyrare pga starkare motorer, högre batteriprestanda0 etc, dels stiger även kostnaden i samband med inregistreringen. Jag tror också att ”insteget” blir enklare om man har ett lågt pris och överhuvudtaget låga kostnader i början.

 111. Hasse

  Micke, jättebra med en II-moped.
  Hur ska man göra för att få med sig packning, tro? Går det att fästa cykelväskor och dragkärra? Finns det dubbdäck?
  Det var en jävligt irriterande musik till videon.

 112. Hasse, jag tror jag förstår vad du vill använda scootern, köra ut post, reklam eller liknande? Cykelväskor går sannolikt att fästa i ramverket som håller packboxen där bak. Där går förmodligen också att göra en infästning för en dragkärra, men det finns inget som standard. Jag kan heller inte garantera att 500W är tillräckligt för att dra en tyngre kärra eller att motorn pallar för den högre belastningen, men på egen risk får du gärna prova. Lättare kärror går säkert utmärkt. Dubbdäck har jag inte sett i reservdelslistan så det blir till att specialbeställa i såna fall.

  Angående musiken… Jag tyckte AC/DC var en representativ grupp i Elsammanhang:)

 113. Lunken

  AC/DC passar lysande, i alla fall om man skall ladda upp, liksom.

  Btw, säljer du den där 48 V intelligenta laddaren? Vad kostar den i så fall?

 114. Ja laddaren kan jag sälja separat. Jag har inte något lager hemma ännu, men laddaren kommer jag att behöva 895:- ink moms för. Låter det överkomligt?

 115. Hasse

  Om jag ska köpa en elmoped så måste den kunna ersätta bilen när jag gör en rejäl handling och då behövs packväskor och/eller cykelkärra. Det finns kärror som man fäster nere vid hjulnavet (det blir stabilare), jag skulle tro att det går att modifiera fästet så att det passar även till en moped.
  Dessutom vill jag ha plats för extra batterier så jag verkligen kommer hem igen med alla grejerna.

 116. Lunken

  Med en vespamodell så får man plats med en papperskasse mellan benen och en ryggsäck på ryggen, så man kan få med sig en hel del. Mitt rekord är ett 19-liters ölfat och väska med kolsyretub och slangar mellan benen och en stor rygga på ryggen.😉

  Fast man borde ju kunna fläta över MC-väska under hjälmlådan.

  Priset för laddaren är nog ok, om den är intelligent och att kvaliteten är bra, dvs håller mer än 3 år. 48V-laddare är ganska sällsynta på marknaden har jag märkt, fast de lär komma många nu när mopparna kommer.

 117. Hasse

  Har någon sett en laglig elmotortillsats till en vanlig cykel? Jag vill ha något som driver på kedjan, så jag får nytta av alla växlarna.
  Okejrå , jag kan pruta på lagligheten. Men inte på växlarna!

 118. Lunken

  Nyttan av växlarna blir mindre för en elmotor eftersom den har ett mycket jämnare drivmomentskurva än du själv eller en förbränningsmotor. Jämför tex Teslan som har två växlar, men den går djävulskt snabbt.

 119. Ville

  Man bör väl undvika att betala något i förskott ?

 120. Pål

  Hasse,

  Det där med ”nytta av alla växlarna” kan du få om du kör med navväxel på framhjulet också.

  På min goldenmotor-baserade elcykel så utgick jag från en DBS-citybike med 3 kransar fram och 8 bak. Sen satte jag navmotorn på bakhjulet och den har bara 5 kransar. Det går finemang med ”bara” 15 växlar istället för 24 som jag hade innan.

  Men om jag skulle göra om det så skulle jag nog sätta navmotorn fram för att, som du uttrycker det, ”få nytta av alla växlarna”.

  Men än viktigare är att det lättare att byta framhjulet, och resultatet blir bättre eftersom det är helt symetriskt.

  Bakhjulet som jag fick från goldenmotor var byggt helt rakt. Ekrarna på vänster sida var dragna lika mycket som dom på höger sida. När sedan växelkransen kommer till på höger sida om hjulet så hamnar hjulet snett i förhållande till ramen. Växelkransen som jag fick med är även lite sunkig jämfört med den gamla. Dom problemet slipper man om man sätter navmotorn i fram.

  Navmotor fram är det även på Cresents nya elcyklar. Jag tror att det är en bättre lösning med navmotor fram än att elmotorn driver på kedjan.

 121. Ville,

  Som jag nämde så håller jag på att starta upp. Förskottet var en idé jag hade om någon vill beställa innan jag är klar med tester mm. Det skulle nämligen innebära att jag måste ta hem en sändning extra. Jag håller med dig i din synpunkt och kommer att ta bort det från hemsidan och ersätta med en intresseanmälan istället.

  Min förhoppning är att få allt med dokument, tester, serviceverkstad etc ,klart inom ca en månad så att jag kan börja ta beställningar på riktigt. Då kommer jag även att försöka beställa några lagermopeder.

 122. Ville

  Förstår att det är tufft att starta upp.
  Tror inte den lilla förskottsbetalningen räcker så långt så det är lika bra att slopa den.
  Lycka till !

 123. Tack ville,

  Det är givetvis svårt kapitalmässigt att starta upp, men förskottet var mer för att binda beställaren vid affären i början innan vi har ett lager att ta av. Om man ska vänta 8 veckor på sin scooter, kanske man ändrat sig innan den kommer, så var tanken ,men nu är förskottet borta och bytt mot en intresseanmälan.

 124. Bjarne

  Hej

  Jag funderar på en E-Max att åka till jobbet med.
  Det verkar vara den enda ”riktiga” moppen som duger, eller gör den det?! Jag har ca:2,5 mil till jobbet och jag har möjlighet att ladda på jobbet. Enligt tillverkaren så ska man kunna åka mellan 7-9 mil med 4*60ah batterier silicone typ. Hur länge kan man tro att batterierna kommer att hålla? Kommer den att fungera i vardagen tro?
  Jag kommer inte att köra på vintern så klarar batterierna att inte användas på vintern?
  Blir det nån ekonomi i den eller blir det dyra mil?
  Jag förväntar mig inte att tjäna pengar på att åka med el men samtidigt får inte kostnaderna dra iväg. den är en ganska stor investering endå!

 125. Lunken

  Räckvidden låter optimistisk. Räkna med 2,5-3 mil med 4×35, så mellan 4-6 mil borde du nog klara utan problem. Men kan du ladda på jobbet så är ju det lugnt ändå.

  Underhållsladdar man batterierna under vintern och inte låter den stå för kallt oladdad så tror jag inte du förkortar livslängden nämnvärt. Så med 300 uppladdningar så blir det 1500 mil. Dock tror jag att du kan ladda fler ggr eftersom räckvidden förkortas med ålder men du har ju marginal.

  Så… 2-3 kr milen i batteri, sedan har du elkostnad och försäkring som kostar kanske 3-4 kr per mil om du åker 1000 mil per år. Sedan kommer avräkningskostnaderna av inköpspriset. Men jämför du med bil som ligger i samma område i försäkring. Bensin blir ca 3-4 ggr dyrare än el och batteri.

  Att sedan höra fåglarna och ha gott samvete är inget man riktigt kan sätta pris på…:-)

 126. Bjarne

  Tack för ett bra svar!
  Jag får nog ta och slå till på en sån där för det låter inte så dumt att höra fåglarna på väg till jobbet!
  Tyvärr så måste nått ha hänt med valutakursen sen jag skrev mitt förra inlägg då moppen har ökat med 1900kr. modellen under den här kostar nu 6000 kr mindre men har då bara 4*42ah batteri och blir nog för klent. Den kommer tydligen att komma med Litium-ion batteri framöver men då kommer nog inte jag att ha råd att köpa den, priset blir väl enormt.
  Man borde få miljöbilspremie när man köper en sån här moped. Det är ju bättre för miljön att jag åker elmoped till jobbet istället för elbil.

 127. Jag har alltid gillat den custom-modell som nämns ovan ”Wang-Andersson”. Jag försökte forska lite i tidigare vem som egentligen tillverkar modellen och trodde i alla fall då att det var http://www.mtle-bike.com. Men med kineserna kan man ju aldrig vara helt säker.

  OM det är någon som kör en sådan så vore jag tacksam för om ni kunde dela med er av erfarenheterna.

  Ska ju tydligen komma med Litium-pack i år…

 128. Magnus

  Tjena!
  På min el-moppe sitter där 4st 6volts batterier, men laddare och motor är på 48volt.
  Hur hänger det ihop?

 129. Bjarne

  Är det någon som har erfarenhet av elmopeden
  Shade 1500 som säljs genom Elkedjan.se
  Den kostar 16990kr och har enligt spec 8x40ah batterier.
  Stämmer det så borde det vara en riktigt prisvärd moppe. Det som är lite konstigt är att moppen bara
  väger 120 kg medans E-max väger ca180 med mindre Ah

 130. Bjarne

  Ifall man beställer mopeden via hemsidan så kostar den 9990kr inklusive moms, 400 frakt tillkommer. det låter helt otroligt. är det nått
  lurigt med det här?

 131. Lunken

  Magnus… mycket bra fråga… har du hittat alla batterier?:-) Några kan vara lite klurigt gömda…

  Bjarne…. låter lustigt… skulle vilja se det innan jag tror det!

 132. Bjarne

  Jag mailade angående batterierna och mopeden var bestyckad med 8st 12v 20ah, serie och parallell kopplade fick man ut 48v 40ah.
  Det måste bli ungefär samma effekt som den lilla E-max:en som har 4st 12v 42ah.
  Priset 9990kr måste då vara rätt ok.
  Oj oj vad jag blev sugen:)

 133. Lunken

  köp och rapportera sedan här😉

 134. Ville

  Apropå Wang-Anderssons Custom så säljs ram och kåpor till ett flertal ”ihopsättare” Evt t.ex.
  Här är en rosa variant .
  http://oudigroup.com/html/product_info_e.asp?d_id=275

  Finns även i bensinutförande

 135. Ville

  Här har vi en svart
  http://chinalanbei.com/en/ShowProduct.asp?PID=116

  Har dock inte hittat en så motorstark variant som EVT ännu

  http://www.evtamerica.com/r_30.htm

 136. Ska åka och provköra en 1500 watts Wang-custom på måndag, den med blybatterier. Visserligen ska den komma med Litium-ion snart men frågan är om det är värt de extra 7000 kronorna?

  Har även sett originalet till E-max:en, en Italiensk skapelse på pricken lik E-max men tillverkad år 2000 av ett italienskt företag som tydligen upphörde med tillverkningen på grund av att de sålde för dåligt. Bra kvalitet på den tiden dock. Kan tipsa om elfordonsbutiken.se, drivs av en skön herre som kan en hel del historia om elfordon och som säljer E-max, Vectric m. fl.

 137. Ville

  7000 är mycket pengar.

  Om man kollar på denna moppen som finns med både bly och litium så.
  Blir den 42 kilo lättare och ökar räckvidden med 25 km.
  http://www.goldenmotorgroup.com/products_view.asp?ID=437&ClassID=346&ClassBID=353

  Wang Andersson tar 1900 kr för ett extra blybatteripak. om vi säger 2000 kr jämt så får man alltså 3,5 st nya bly till priset för ett litium dito.

 138. Ville

  Här nedan har jag hittat där man kan importera själv om man vågar, minimumkrav endast 1 st.
  O.b.s tänk på moms och tullavgifter.

  http://dissen.en.alibaba.com/

  1000-1005 USD .
  Frakt ?

 139. Ville

  Nu ligger http://elhoj.se/ ute med sina modeller.
  Även de har satsat på den snygga Custommodellen:-)

 140. Lunken

  Kul… fast deras räckvidder är riktiga glädjekalkyler. 80 km på 28 Ah…. hmmm

 141. Ville

  Nja 38Ah anger de och det gör ju också Wang-A. för sin , samma vikt så de verkar ju vara likvärdiga.
  40-50 km räckvidd anger Wang.

  Kanske kan Eco-gliden vara tillverkad av Kingday.
  Den anger 80 km vid 35 km/h
  Dock anger Kingday att den väger 3 kg mer
  Går inte att länka dit av någon anledning

 142. Lunken

  Ecosport har samma räckvidd och 28 Ah.

 143. Ville

  Aha det var där du såg 28Ah och 80 km.
  100 watt mindre och – 24 kg gentemot Ecoglide och då kanske båda hamnar på 80 km

  Kan det stämma med farten 35 km/h tror du ?
  Det borde de ha angett i samma mening tycker jag.
  Så som man har gjort i Kina…

  Har föresten hittat Custom med Litium batteri och vikten anges då till – 25 kilo.
  Osäker på viktangivelserna men den verkar vara 11 kg lättare ifrån början än Wangs-A.

  Rate power: 1500W

  Max power: 3000w

  Battery: 48V38AH lead-acid or 48V25AH/30AH li-ion

  Charging times: lead-acid battery ≥500 times; LiMn2O4≥500times;LiFePO4≥ 1500times

  Input voltage: AC 110V-240V

  Charge time:6-8hours

  Tyre: 3.00-10 or 3.50-10 vacuum tyre

  Brake: Front disc brake Rear drum brake (Front & rear disc brake available)

  Max speed: 45KM/H,50KM/H,55KM/H,60KM/H.65KM/H,70KM/H,75KM/H,80KM/H

  Standard range: 70-80KM

  Loading capacity: 150KG

  Climbing: 15degree with 75 KG loading zero start

  Net weight: 70KGS withour battery

  Gross weight: with lead-acid battery 110KG; with li-ion battery 85 KG

  Dimension: 1950*690*1080mm

  Wheelbase: 1310 mm

 144. Allt annat än LiFePO4 bör enligt min humla åsikt (IMHO) gå fetbort.

  Särskilt blyceller har inget i ett eldrivet fordon att göra, men även olika nickel- och manganvarianter och andra hybrider bör skys som pesten.

  Bara ett tips, baserat på långvarig egen erfarenhet, och i all välmening. Priset på batterierna består inte enbart av inköpspriset, utan betydligt mer av priset per utvunnen kWh under batteriets hela livslängd och fördelat per kg vikt som man tvingas transportera omkring.

 145. Pär

  Trevlig läsning har i dagarna köpt ett elbike kit från goldenmotor 750w 36v LiFePo4 10Ah. Tyvärr är det fortfarande snö och is i luleå så jag har inte hunnit testa ännu. Har funderingar på att köpa en ack till 10ah kanske inte räcker långt. Tanken var att det skulle räcka till 2*15km tur och retur till jobbet tänkte hjälpa till med tramporna så kanske räcker det.

 146. Lunken

  Trevligt… det bästa med elcyklar är att räckvidden är i princip obegränsad… pöh!:-)

 147. stefan

  jag har en evt 4000e till salu
  säljes utan batterier.
  orginal laddare ingår.
  1000kr.
  finns att hämta i mölnlycke utanför gbg.
  säljes pga tidsbrist…
  mvh stefan 0707 817604

 148. Pär

  Tanken är väl att man ska få lite motion oxå så det kanske bra är att man inte har för stort batteri 😉
  Återstår bara att se om det är någon kvalite på batteri och motor

 149. Alla ni som ogillar bly-syra-batterier, vad föreslår ni som alternativ egentligen? Litsiumbatterier är ju galet dyra med ett prispåslag mellan 10-20 kkr.

  Kan tillägga att jag själv driver firma som säljer elektriska skotrar så jag är part i målet. Men att köpa en skoter med litsiumbatteri i vårt klimat… det är att utmana ödet om man inte har ett gediget BMS.

 150. stefan

  min moped år såld…

 151. prius.

  Svar till Bjarne! BMS står för, på Svenska, ett påmonterat elektroniskt system som ser till att batterierna inte laddas ur för mycket, inte laddas upp för mycket och som utjämnar batterierna mot varandra och håller kollen på batteritemperaturen, som man kan se på det här gula batteriet i andra inlägget!
  http://etanol.nu/forumrecover/viewtopic.php?t=5001&postdays=0&postorder=asc&start=0

  Battery Monitoring System

 152. Bjarne

  Tack!
  Jag blev lite fundersam där!:)

 153. Truls

  Någon som har goda råd eller tips till en frustrerad elmoppeägare?
  Nu har jag åter problem med min E-Max 1500 efter att den har stått ute i regn!
  Så här är det:
  Jag köpte moppen ny i oktober förra året. En vecka efter jag köpte den gick inte motorn efter att mopeden hade stått ute i regn när jag var på jobbet: När jag skulle hem lyste det på instrumentbrädan och laddningen visade full, men inget hände när jag vred på gasen.
  Säljaren, som nu har gått i kk åkte sedan till mitt jobb på kvällen och hämtade moppen.
  När jag ca 2 veckor senare hämtade moppen berättade säljaren att det hade kommit flera deciliter vatten in i någon låda där kretskorten är (tror jag det var). Han undrade om jag hade använt högtryck-spolning på moppen, det var oklart hur vattnet annars kunde komma in där, det skulle inte vara möjligt. Inte vet jag hur vattnet kom in, moppen hade enbart stått ute i regn… Säljaren sa då att NU var det i alla fall omöjligt att det fortsättningsvis kan komma vatten in i boxen.
  Men nu har det hänt igen. Moppen har, för första gången sedan det ovan beskrivna, stått ute i regn (kunde inte parkera i garaget där den annars står, p g a reparationsarbete) – och den går inte. Precis som förra gången lyser instrumentbrädan och laddningen visar full, men inget händer när jag vrider på gasen. En moppe som inte tål regn!?

  Vad gör man när säljaren har gått i kk, importören inte svarar på mail och moppen är 7 månader ny, kört totalt ca 50 mil? Och står still i det fina vår/sommarvädret?
  Själv kan jag inget om el, och vill ogärna lära mig.
  Är det någon som har ett tips?
  Något som enkelt kan kollas/fixas av en lekman? Utan att riskera el-stötar!
  Var kan jag annars lämna in moppen för reperation i Nacka/Stockholm?

  Huva!

 154. Lunken

  Darn… låter inget kul. Mystiskt att det skall läcka in vatten.

  Själv är jag lite dålig på det här med el. Men jag slår vad som att någon av läsarna har lite koll här.

  Någon?

 155. Tjaa ???

  Om du lossar batteriet så kan du ju meka så mycket du vill eller orkar.
  Som alltid så gäller det att hålla reda på alla skruvar och delar som man tar bort och försöka hålla reda på hur de satt.
  Eller prova dessa http://www.repairshop.se

  Om du hittar lådan med vatten i så försök göra ett hål i botten så att vattnet kan rinna ut.
  Spraya sedan med en fuktutdrivande elspray.
  Regna in flera deciliter ?
  Jobbat inom industrin innan , kan bildas en massa vatten genom kondens i slutna lådor.

  Är kanske utanför ämnen men det kom in en säljare till våran verkstad och visade olika sprayer.
  Kanske var det ett trick men han tog och sprayade en nätdriven borrmaskin ,satte den så den gick hela tiden, därefter doppade han ner den i en spann med vatten genom att hålla den i sladden.
  Borrmaskien fortsatte att snurra…
  Han fick sälja en massa sprayburkar:-)

 156. Jag bygger en cykel med el-assistans, motor och massor av elprylar beställde jag från usa, batteri kvarstår, lithium batteri är favoriten men ack så dyrt,..vi får se. Min cykel får en kaross med cab! helt i trä (gran förstås). Har ni tips på konkurs-utförs. av lithium så skriv.

 157. Trevlig blog du har Micke, grattis till googlelistningen.
  Du borde ha lite reklam på den så får du in lite kulor till batterierna:-)

  Denna siten vurmar för Litium
  http://www.falconev.com/scooters.html

  Skriver rätt kul om varför det inte säljs så många elscooters i USA.
  Varför ! Jo de går inte sönder så ofta som bensindrivna och det är på reparationerna som de tjänar pengar.

 158. Här är en länk till en batteritillverkare
  http://www.aleees.com/en/application/E-scooter.htm

  Säljs av siten som nämns i inlägget innan.
  Alltså man skall försöka jämföra med bensinkostnaden.
  Inga problem då att försvara kostnaden för dyra batterier

 159. Åke Johansson

  Jag köpte en kinesisk elcykel på Blocket för något år sedan. Det finns inget märke på den och jag har inte hittat någon liknande på nätet. Den har 3 tolv-voltsbatterier staplade på varandra i en kasett. Den ramlade i golvet för en tid sedan och vi fick löda fast trådar som lossnade p g a tyngden när den föll. Nu fungerar inte elcykeln, men jag är osäker på om felet finns i batterilådan eftersom det fungerar att ladda batterierna. Däremot hackar det i bakhjulet dit kraftöverföringen sker från batterierna. Jag är tekniskt okunnig. Någon som vet vad detta fel kan bero på?

  Åke Johansson

 160. Nu har vi fått in vår nya modell Elektro1. Japansk motor (2,2kW) och kontroller, galvaniserad ram, skivbromsar fram och bak, integrerad laddare m.m. Sveriges snyggast skoter (möjligen i konkurrens med Mojito) alla gånger. Mycket gedigen också. Ta en titt själva:
  http://ekoskoter.se/?page_id=62
  http://www.ekoskoter.se

  Vi är så stolta att vi spricker.

 161. Jag kör en Swei Swen El King från 2007 och kan bara säga att det är verkligen en kinamoped! Den går och går och går men byggkvaliteten är häpnadsväckande dålig. Tror jag ska skruva isär den i vinter för att efterdra och justera alla skruvar.

  Men! Skall sägas, den gör vad den skall och jag sparar lätt in försäkringskostnaden i minskad bensinkostnad. När jag får tag på en lika lättservad, stryktålig och billig elbil byter jag lika snabbt till den.

  Har för den intresserade lagt upp lite info på min site, under ”Min elscooter”.

  /Fredrik

 162. Joachim

  Lite sent påtänkt kanske men för er som bor i närheten av Stockholm i helgen (eller råkar vara där av annan anledning) så skulle ett besök på Tekniska Museet vara något:
  http://www.tekniskamuseet.se/templates/Page.aspx?id=24883

  Elbilar och andra gröna åk
  18 – 20 september 2009

 163. Kollade på Olas hemsida som skrev här i december.
  ser nu att han har tagit in en ny elmoped i sortimentet.
  Den ser kul ut , liten o lätt…
  http://pmo.se/

 164. Christer

  Intressant blogg!
  Kan nå´n som är duktig på el svara på följande fråga:
  Alstras det starka magnetfält från elfordon? Viktig fråga tycker jag med tanke på att ev. hälsorisker med magnetfält inte är helt fastställda än väl?
  /Christer

 165. Är ingen forskare men klart att vissa magnetfält uppstår, på samma sätt som i allt som går på el.

  Visst bör man ta magnetfältet i beaktande och inte t ex lägga strömkablarna på var sida om bilen (plus på höger och minus på vänster eller omvänt). Den uppfattning jag fått är att alla serietillverkade bilar är testade och att det i så fall är hemmabyggen man skall se upp med, som med alla hemmabyggen oavsett om det är bilar, badrum eller bryggor.

  Men största magnetfältet i en bil borde ändå vara några centimeter från kronjuvelerna, nämligen eluppvärmda säten.

 166. Det var larm om magnetfält i bilar för några år sedan.
  Går kanske att googla på.
  Mer rädd för mobilstrålning , känner klart och tydligt att jag bli uppvärmd på den sidan som jag har mobilen på.
  ————–
  http://www.evtamerica.com/ har nytt bildspel på sin sida.
  Kolla även in videon nr två från höger.
  Lite undrande över den ,den är oklippt.
  De kör samma scen flera ggr likadan ,bättre och bättre går det.
  Intressant också att se när de kör i kina .

 167. Christer

  Ja, t.ex. Volvo fick väl bakläxa för några år se´n med S80´n. Hur är med med elmoppar då? Åker själv miljö- o. ljudförorenande moppe till o. från jobbet en hel del. Är intr. av nå´n BRA elmoppe. Wang-Anderssons custommodell är ju läcker. (http://www.wang-andersson.se/pages/produkter_elmoped_klass1_custom_black.htm)
  Nå, behöver man klä in kronjuvelerna med bly innan man äntrar en så´n? Vore kul om nå´n som läser detta och har en dylik kunde skriva ned sina erfarenheter. Är det t.ex. nå´n kvalitet? Min PGO G-max 2007 med 450 mil bakom sig har det aldrig varit nå´t fel på. Men som sagt, avgaser blir det. Och ljud.

 168. Hittade detta från 2002
  http://www.aftonbladet.se/bil/article58868.ab

  Även en bensinmoppe har väl idag nästan alltid ett startbatteri där det hela tiden ligger laddning på ?
  Mindre ström dock, intressant fråga..
  På en elmoppe går ju ledningen ner till bakhjulet.
  Alltså ifrån föraren.
  Studsar den här strålningen ?
  I så fall en fördel att man inte sitter instängd.

 169. Här har jag hittat svenska leverantören av E-mo.
  http://www.e-ton.se/e-mo-elmoped.php

  I sin nätthet så påminner den om en Mustang Mamba på något sätt.
  Man kan ju tycka att 750 W är lite men betänker man att vikten enbart är 49 kg mot Wang-Anderssons 129 kg så har ju E-mo fler watt per kilo.

 170. Christer

  Ja, mer ström, 38 A och 48 Volt istället för 12 Volt och hur många A? Säkert en fördel med att inte sitta i ett skal. Detta är ju också likström där elektronerna går från minus till plus om jag minns rätt från fysiklektionerna. Genererar 38 A likström ett större magnetfält än 38 A växelström?
  E-mo´n är säkert bättre energimässigt sett men den ser ju inte så rolig ut.

 171. Jaså du tycker inte att e-mo´n ser rolig ut, tycker den ser helfestlig ut, skall se om jag hinner kolla på den i em.
  Nog för lång för den men den har ju större hjul så den kanske bara ser mindre ut.

  Åter till strålningen.
  Har ju läst 2-årig el-tele…hmm:-)
  Vad jag minns så innan man visste så noga så antog man att strömmen går från + till minus.
  I själva verket är det tvärt om , ”elektronerna går från minus till plus.
  Mindes att jag såg min Ellärabok när jag städade förrförra veckan och där står så här på sid 14.
  ”En strömkälla har egenskapen att kunna alstra ett överskott av negativa laddningar(Elektroner) vid Minuspolen och ett underskott vid Pluspolen.
  Vid Minuspolen uppstår ett ”elektriskt tryck” därför att elektronerna vill stöta bort varandra.
  Om man sluter plus- och minuspolen över en glödlampa kommer på grund av ”trycket”, elektroner att strömma från Minuspolen till Pluspolen” Från Elära av Arne Englund/Stig Olsson Libers förlag.
  Ser i stycket nedanför just detta om att man inte kände till Elektronernas roll i det hela utan man antog detta om STRÖMENS väg från plus till minus.
  ELEKTRONströmmen går dock motsatta hållet.
  Svårt att ändra på det invanda synsättet… alla konstruktörer mm känner till och tar hänsyn till detta, vi vanliga dödliga behöver bara ansluta de plus till minusmärkta delarna dit de skall vara o.s.v

 172. Christer

  Nå, tur att smaken är som baken. Ändå intr. att läsa dina synpunkter när du tittat på den. Var finns den att beskåda då? Själv bor jag i Västerås och för min del om jag vill kolla in Wang-Anderdersson´s så är det närmast till Stockholm. Taiwaneserna tillverkar ju även PGO´n om jag minns rätt och kvalitén på den är det ju inget fel på så denna e-mo kanske också håller måttet. Och du o. jag kanske inte kommer längre vad gäller magnetfält från el-moppar? Fråga gärna säljar´n av e-mon kanske?

 173. Har inte haft tid denna veckan för att kolla på e-mon.
  Bättre chanser nästa vecka.
  Här kan man hitta återförsäljarna
  http://www.smcatv.se/
  Tror inte de har en aning om detta om en eventuell strålningsrisk.
  Man bör nog i så fall vända sig till myndighet eller universitet i så fall.
  Elfordonsbutiken i STHLM ser intressant nu.

 174. Nu har jag varit i Lyckeby utanför Karlskrona och besökt butiken ”Eu-Moppen” och fick provköra E-mon.

  Det var en trevlig bekantskap, den ser väl hopskruvad ut, den är föresten från Taiwan.

  Litiumbatteriet kunde man lätt plocka ut och ta med sig hem.
  Underbart att dra iväg ljudlöst med den.

 175. Christer

  Hoppas det är bra kvalitet på den moppen. Ett köp i vår kanske?
  Skrev till tidningen Vi Bilägare ang. magnetfält i elfordon. Intressant fråga tyckte chefredaktör´n som gav i uppdrag till deras miljöreporter att kolla det.

 176. Christer

  Tar mig friheten att kopiera in mail jag fick av Tommy Wahlström på Vi Bilägare den 12/10 ang. magnetfält i elfordon:

  ”Hej Christer!

  De höga magnetfält vi uppmätte i flera modeller i början av 2000-talet orsakades av att man började placera batteriet i bakvagnen, kopplade ihop det med enbart en pluskabel och sedan använde karossen som jordplan. När sedan Volvo byggde om sina bilar för att minska fälten, drog man även fram en jordkabel till generatorn.

  Det var den bristfälliga jordningen som orsakade fälten. Vi har till exempel gjort mätningar av alla Toyotas Prius-modeller och där bara funnit låga strålningsnivåer, trots att dessa bilar är späckade med högspänningselektronik.

  Jag har talat med tekniker som nu arbetar med Volvos framtida elbilar (en plug-in hybrid ska börja säljas år 2012). De uppger att de genomfört mätningar men att de elektromagnetiska fälten ligger väldigt lågt i de prototyper man hittills byggt. Elmotorer och batterier i sig, behöver inte innebära att dessa strålningsfält uppstår. Allt beror på hur tekniken har installerats.

  Vi kommer dock inte att släppa frågan utan naturligtvis ska vi kontrollmäta framtida elbilsmodeller, när de blir tillgängliga på marknaden.

  Vänliga hälsningar

  Tommy Wahlström

  Vi Bilägare”

  Ja, det verkar som att biltillverkarna, i alla fall Volvo, tar hänsyn till detta.

  Mvh, Christer

 177. Jag har varit med och läst bloggen ett tag nu. Nu har vi äntligen fått fart på försäljningen av DORATO scootrarna. Vi håller på att bygga upp återförsäljarnätet, men några städer är redan klara och kommer att ha demomodeller ute i januari. Är det intressant med en billig El Scooter med Gel batterier och bra prestanda? Kolla då gärna in hemsidan. dorato.se. Jag vet att det inte ska vara någon reklam i forumet, men jag tror ändå det kan vara intressant för vissa att kolla vad vi har.

 178. Lunken

  Nja… reklam kan man väl låta passera, men jag ser att det är glädjekalkyler som vanligt vad det gäller räckvidden. Det är föga troligt att man når över 60 km med endast 35 Ah (vilket jag antar att AH står för).

  Det är tröttsamt med glädjekalkyler när det gäller räckvidd på elfordon och standbytid på telefoner…. När kommer branscherna att tag i detta ofog till lurendrejeri? Det skulle aldrig att gå att sälja en bil med dubbla förbrukningen än utlovat…

 179. Jag har full förståelse för ditt resonemang. Vi har dock utfört tester med återförsäljare som bekräftar dessa räckvidder. Till saken hör att tillverkaren lovar 70 km för 35 Ah och 40 km för 22 Ah. Detta vill jag inte gå ut och lova eftersom det som du säger ofta rör sig om glädjekalkyler. Därför har vi i samråd med återförsäljarna valt att minska den utlovade räckvidden till 60/35 km.

 180. Lunken

  Jag skulle gissa att detta högst teoretiska värde skulle fungera för en person på 15 kg och absolut plan mark, helst medvind och inga start och stopp och absolut inte i maxfart, vilket givetvis är en utopi i ett vanligt svenskt trafiktempo. Dessutom är räckvidden beroende på temperatur då batterierna inte räcker lika långt vid kyla, samt att luftens densitet är högre.

  Jag skulle gissa att räckvidden för vanlig svensk trafik med normalviktig förare snarare ligger på 35/20 km. Och det med nya och fräscha batterier….

  När tänker ni testa er egen produkt?

 181. Det enda jag kan säga är att du är välkommen att komma och prova.

 182. Lunken: Nu tycker jag du är lite för kritisk. Min elscooter kommer typ 35km med brutalt misshandlade batterier, borde inte då en ny komma lite längre? Hur som, det verkar som att alla är välkomna att testa. Fram med en GPS och kör runt i staden tills bränslet är slut, jag skulle gärna ödsla en dag på ett test om det fanns en återförsäljare i Linköping.

 183. Lunken

  Nja… lite kritisk kanske. Men är inte Linköping typ…. tvärplatt?

  Jag når sällan över 30km men har å andra sidan en hel del backar…

 184. Fredrik, Kul att du är beredd att prova. Ännu har vi tyvärr ingen ÅF i Linköping. Däremot ska jag prata med en potentiell ÅF i Norrköping i morgon. Kanske kan vara värt besväret att åka dit om de vill gå vidare?

 185. Emil

  Har en E-max 110S och undrar om nån lyckats plocka bort fartspärren med lyckat resultat.

  Mvh Emil

 186. Glenn

  Hallå allihopa!

  I morgon kommer jag åka och köpa en E-Ton E-Mo. Valet stod tidigare mellan en E-Mo och en Keeway Matrix Electric. Att valet till slut föll på E-mo’n beror på att sambon också skulle kunna köra moppen. Matrixen väger ju bortåt 150 kg. E-mon är 100 kg lättare grovt räknat. Dessutom är E-mon billigare i försäkring.

  Har letat så mycket info jag kunnat, men det finns inte så väldigt mycket om denna modell.

  En grej jag funderat på iochmed det här med elmoppar: Vad jag har läst mig till så drar de en hel del ström vid starter. Om man trycker ifrån när man ska iväg (rullande start), borde inte det minska förbrukningen? E-mon väger ju bara 50 kg, så det borde väl gå? Kollar man på lastbilar så vill de ju helst inte stanna helt vid trafiklysen eftersom just starten från stillastående slukar 5-7 liter vad jag har hört.

  En annan grej är ju strålkastaren. Bara den ligger på 35 watt.
  Om man skulle montera power led’s istället, borde inte det göra något åt förbrukningen? (sitter ju på cyklar)

  Är dålig på det här med att räkna ut ström. Därför frågar jag er. Ni verkar ju ha kunskap:-)

  Är det någon som har erfarenhet av E-mo?

  Mvh
  Glenn

 187. Jo jag har provkört en .
  Den var ju en liten nätt moped.
  Givetvis sparar du batterikraft om den redan rullar innan du gasar.

  Att byta ut belysningen fram kanske bryter mot någon lag ?
  Sitter väl någon typ av H-lampa där tror jag ?
  Finns det sådana i Led ?
  Nog för att jag hade provat med en sådan i alla fall.

  http://www.e-ton.se/e-mo-elmoped.php

 188. P

  Hej.

  Jag har just börjat kolla på det här med elmoped. Jag bor i Luleå och det är riktigt kallt här på vintrarna. I januari-februari kryper temperaturen ofta ned mot 20 grader.

  Grejen är att om jag köper en elmoped så kan jag förvara den i hallen eftersom den inte luktar bensin. Då kan jag spara 160 kr/månad på MC-garageplats. Sedan är driftkostnaderna lägre per mil har jag förstått.

  Marknaden verkar ju inte riktigt mogen än, det får sägas – om man tittar på blocket till exempel så är inte handeln med elmopeder särskilt utbredd alls, i synnerhet i jämförelse med vanliga EU-mopeder.

  Jag blir dock plötsligt väldigt intresserad av detta. Att äga en bil är ju förhållandevis dyrt. En elmoped klass II kan köras utan fordonsskatt. Jag vill gärna veta mer om detta och jag kommer att följa den här tråden och eventuellt investera i en elmoped klass II så småningom.

  Det viktiga för mig är att den går att köra åtminstone 20 km på vintern. Den kommer ju att förvaras helt varmt (i hallen) vilket gör att detta kanske är realistiskt. Om det inte är realistiskt så vill jag gärna att någon säger det och berättar lite mer. Sedan är jag även intresserad av att hitta en importör.

  Med vänlig hälsning

  P

 189. johann

  Har funderad på att skaffa en el-moppe men de finns inte så många sen är de för dyra tycker jag, fattar inte att de är så dyra ner dom skulle äntligen vara billigare än bensin moppe som kräver växellåda mm som gör den krångligare att bygga tycker jag!
  Hoppas att de kommer fler modeller och priset går ned.

 190. johann. Håller med om att elmopparnas enkla konstruktion borde göra dem billigare än vanliga moppar. Problemet är batteripriserna som höjer priset på dem. Detta borde förändras med tiden.

 191. Bengan

  Hittade denna på Aftonbladet

  http://www.aftonbladet.se/bil/mc/article12879877.ab

  ”Motorcykelmarknaden berikas med allt fler eldrivna modeller. Nu senast visar kanadensiska Lito Green Motion upp prototypen Sora som börjar ta form och, enligt företaget, kommer debutera i samband med Montreals F1-race den 12 juni i år.

  Nya Sora lär vara fullsmetad med senaste teknik, erbjuder en topphastighet på över 200 kilometer i timmen och en aktionsradie på omkring 30 mil på en laddning.

  Motorn är en vätskekyld 3-fas växelströmsenhet som uppges erbjuda 80 Newtonmeter vridmoment, automatisk (CVT) växellåda och remdrift.
  Besked via mejl

  Batteripacket, med sina litium-polymer-batterier på 12 kWh sägs laddas fullt på ungefär 8 timmar. Och när batteriet är fulladdat meddelas det via e-post”

 192. Tommy

  Köpte i veckan en Elmoped av märket DORATO 45 .
  Har nu provkört och testat den i ca 3Mil utan problem.
  Trotts att man är en Viking på ca 120kg
  så klar den av att få mig upp för backarna också,
  tidigare har jag provat flera Kineser som ej gör detta
  och känns slöa som den så ett krav är motor på 1500 Watt
  samt batterier på 48Volt samt 35AH .
  Detta är mina erfarenheter att man ska se upp för mindre än så.
  Tyvärr finns det en hel del dåliga på marknaden
  så man bör provköra före ev köp och undvika att köpa på postorder,
  då är risken stor att man köpen Grisen i säcken.
  Kan nu enbart ge mkt bra betyg på Dorato.

 193. Jocke

  Jag kör en MyEco elmoped (elskoter) sen två år. Hur skönt som helst att glida fram helt tyst i 45 till jobbet. Pendlar knappa milen till jobbet i Stockholm varje dag! Tycker fler borde testa detta med tanke på hur många som pendlar själva i sin bil varje dag.

  • Samma situation som jag alltså.
   Har en MyECO 20s sen ett år tillbaka – funkar fin-fint:)
   Samma prestanda som den förra moppen vi hade (en vanligt 4T kinesbensinare) – förutom räckvidden då som är ca 3.5 – 4 mil om man köra max (vilket jag iaf gör för det mesta).

   /K

 194. carl

  Hej
  Följde och läste snabbt genom tråden eftersom jag och kompisar är sugna på att börja använda lite mer miljövänligare metoder fram och tillbaka till jobbet. … Sett några hemsidor som säljer el-mopeder i Sverige men flesta har olika typer av moped (utseendemässigt och med olika batterier)

  vill fråga alla kunniga här som kommer in och lägger poster…

  Vad är bättre : 60V 20 aH eller 48V med 38aH batteri för att ha i ett el moped ? vill köpa en men det är viktigt att det skall kunna orka dra mig ( REAL MAN IS OVER 120kg😉 hehe )
  Tack för svar ( om det kommer in några)

  • Det är inte riktigt så enkelt att batterispänning och kapacitet ger svaret på vad som är starkast.
   Hur många Kw motorn är på är det som räknas – dvs ström x spänning.
   Men mellan batteri och motor sitter controllern och det är den som bestämmer kraften (lite slarvigt sagt).

   Vad är det för elmopeder du tittat på (vad heter modellerna) ?

   Kan f.ö. tillägga att jag nu sålt MyEco’n och köpt en elmotorcyekl (erider thunder) med bra mkt bättre klipp – men det krävs förstås mc-kort för den…
   /K

 195. carl

  Hej igen:)
  Det var en hel del sidor jag har varit på … allt från dorato och wang-andersson till zetcity och emax-sweden. Första två alternativ verkar ha ganska vettiga priser. Har inte mc-kort så jag kan tyvärr inte ta något sådant alternativ. Då återstår endast mopeder (klass1 och klass 2)

  När det gäller motor styrka så tänkte jag satsa runt 1500-2000 W .
  Hastigheten är inte viktigt för min del, utan mer räckvidden samt uthållighet och kraft (nämnde tidigare att jag har en hel del kilo på mig) .
  Läste ( bara några kommentarer längre upp runt 13-14 december 2009 mellan Lunken och Mikael G ) – där nämner Lunken att han INTE tror på att batteri med mindre aH kan klara av den räckvidden det utlovas oftast…

  Därför var den frågan om det är bättre då att ha ett batteri som har MER aH men MINDRE V eller om det är bättre att ha ett som har MER V, men MINDRE aH – alltså för exempel ( 48v 38ah, eller 60V 20 aH ), om vi antar att det har samma prestanda och egenskaper i övrigt .
  Tacksamt igen:) för svar, hoppas att jag har förklarat lite bättre nu då.

  • Satsa på så kraftig motor som möjligt tycker jag.
   MINST 1500 w – de mopeder som säljs med mindre torde vara svåra att ens få upp i 45 km/h.
   Den MyEco 20S jag hade hade prestanda som en vanlig kinamoped med en 4T motor ungefär och den var på 2200W och vägde 138 kg (pga blybatterierna). I rejäla uppförsbackar orkade den ca 30 km/h med mig (ca 80kg) på…
   Batterierna på den räckte i praktiken till ca 3.5 mil – kanske uppåt 4 (jag drog aldrig ur den sista gnuttan eftersom det inte är bra för batterierna) – men då hade man fått krypköra i slutet…
   48v 38 Ah var datat på det batteripaketet…

   /K

   • Ja jag känner honom som står bakom MyEco har även provkört moppen och elccykeln bra ös i den!

    • Ja Rickard är väldigt bra att ha att göra med – och kvaliteten på den MyEco 20S jag ägde var riktigt bra – inga klagomål alls – förutom att den var lite för slö och tung då – för mig som är mc-knutte egentligen:)

     Å andra sidan gäller det alla mopeder då förstås – som moped betraktad hade 20s som sagt ok prestanda. Väljer man ngn av MyEco’s litium-modeller istället, som kostar lite mer förstås, så får man förutom mer räckvidd också en lättare moped som därmed torde gå mkt bättre…

     /K

 196. Börjar med att erkänna att jag är återförsäljare, så ett visst egenintresse finns det i att skriva här. Skaffade min 1:à elmoped för snart 2 år sedan, det var en begagnad Sport 800w från Wang-Andersson. Jag blev så begeistrad att jag blev återförsäljare för deras elmopeder och sedan förra året så har de (vi) även en mycket prisvärd elmotorcykel i sortimentet. Mopederna tycker jag överlag har hållit en god kvalitet och jag räknar med att motorcykeln skall göra detsamma, har tyvärr inte hunnit få någon egen erfarenhet av denna ännu. Titta gärna in på hemsidan http://www.iped.nu för mer information.

 197. lalle anveros

  Hej!
  Funderar på att köpa en elscoter för pendling till jobbet,7 km.
  Har kollat på en esho jupiter och funderar på att åka och kolla en samt kanske provköra.Modellen jupiter är samma som good wheels motorcykel.
  Men hur är batteri längden igentligen.
  Har 2 backar till jobbet och en hem.
  Vilka typer av batterier sitter i mopeder om det är gel.
  Är det vanliga batterier som man typ kan köpa på biltema eller är det elspecialo.

  MVH Lalle

  • Klas2k

   Just Esho,jupiter har enl. Spec blybatterier (gel). Jag tror inte biltema har den specen som sitter i eftersom mopedtillverkaren troligen har en rätt specifik storlek, men om storlek o kapacitet matchar så funkar dom ju.
   Har dun7km, dvs 14km t o r så lär det inte vara några som helst problem. 85km är uppgiven räckvidd! Så även om den är överdrivenoch den riktiga är säg 50 km så har dunrejäl marginal
   /k

   • lalle

    Hur säker kan man igentligen vara när det gäller räckvidd,skulle man få stopp så är det ett rent helvete att putta 175 kg upp för iallafall 1 backe.
    Bly/gel ska väl laddats ur ganska bra innnan man laddar.
    Skickade mejl till good wheel som har en motorcykel,denna modell är idensk om inte likadan som jupitern fast dem har litium batterier och starkare motor.Frågade dem om varför dem inte säljer den som eu moped.Skulle få svar innan helgen.
    Elmoped är hel ny outforskad mark för mig så man känner att man kanske skulle köpa svinet i pösen.Allting är för tusan kina och den kvaliten vet man ju hur den är.GE mig tips på mopeder klass 1 som är relativt stora och kan rulla en vettig bit.Som inte ramlat ihop efter 100 mil.
    Ecoride har en me!!!

    • Klas2k

     Well den myeco jag hade kändes definitivt väl ihopskruvad. 600 mil lär blyackarna i den hålla och mopeden i sig 1000 tals mil.
     Blybatterier skall INTE urladdas hårt ! Dom mår bättre om dom har halva laddningen kvar isf.
     Putta upp den för backen…jag tror inte du behöver oroa dig. Bly har en fördel, dom dör inte direkt när dom tar slut, utan slöar ned sig mer och mer. Så känner man det så har man iaf ngn mil på sig i reducerad fart innan det är stopp. Och har du bara 14km ToR o teoretisk räckvidd är 80km så skall dumha glömt att ladda iaf tre dgr i sträck för att riskera det.

 198. Susanne

  Jag letar efter ett eldrivet alternativ till en Piaggio Ciao P; det jag söker är alltså en enkel och nätt ”klass” 2-moped.

  Av alla mopeder som nämns ovan så verkar E-tons E-mo komma närmast storleksmässigt, men jag får intrycket att det är en ”klass 1”-moped. Är det någon som vet hur det står till med den saken?

  För övrigt, känner någon till något forum där det finns bra diskussioner om elmopeder? Lyckas inte hitta något själv; bara den här kommentarstråden.:-)

  • Kolla wangandersson eller iPed.nu city 2 och sport matchar nog det du vill ha. Båda kan beställas som klass 2

   • Susanne

    Snabbt svar.:-)

    Piaggio Ciao P har en torrvikt på 40 kg, Wang Anderssons City 2 har en torrvikt på 138 kg, deras Sport 98 kg.

    Wang Anderssons TT15 ligger närmare Piaggio Ciao P med en torrvikt på 59 kg och 19 kg extra, får man nog leva med; men åtminstone på bild ser en Sport klumpigare ut än en Ciao.

    • Susanne

     Menar förstås, i det sista stycket, att en TT15 ser klumpigare ut än en Ciao.

     • Vare sig TT15 eller Sport tycker jag är klumpiga utan faktiskt riktigt smidiga att köra, Piaggion har jag inte provkört så den kan jag inte jämföra med.
      City 2 är ju en större och betydligt gedignare modell, har nästan lite MC känsla och är min personliga favorit men den är ju oxå betydligt dyrare. Tycker att du ska provköra några modeller o välja den som passar dig bäst.:-)

 199. Prius.

  Här kan man köpa batterier till moppen.
  http://www.ev-power.eu/home/?cur=1

 200. mats

  Hej har kört en zencity25 nu i 280 mil under två år.
  Jag gillar grejen med elmoped.
  Hade en del leveransproblem där alla viktig ornades snabbt.
  Är tveksam på kvaliten den har mycke rost redan framför allt på dom rostfria dämmparna?
  Men den rullar i praktiken felfritt på har ofta en unge på kör även ganska ofta med cykelvagn.
  Sackar vid brantare backar om man är tung men man får inte luras oftas låter det tungt men om man kollar på hastighetsmätare så dippar den inte.
  Lite motorsvag för att köra mer än en, maxvikten ligger på 130 och det märks.
  Batteriet funka bra ner till 5-10 minus men vid 20 minus var det helt värdelös.
  Dock tog man ut ett varmt batteri så funka resten bra vid 22 minus
  Tar mig 4mil när jag testar och vem vill i praktiken köra längre i 25 km/h (enligt gps 23)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s