Gör-det-själv solvärme!

Ibland är det trist att bo i en lägenhet! Även om det är energimässigt snålt (har själv fjärrvärme), i princip alltid en behaglig inneluft, samt billigt. Det som är trist är att man inte kan få bygga små geniala lösningar för att få ned uppvärmningskostnader, få upp levnadsstandarden och dessutom med egna händer få ett juste miljösamvete.

Har suttit hela sommaren och drömt om att få förändra ett befintligt hus till mer eller mindre självförsörning när det gäller värme, och även el. Det borde inte vara speciellt svårt om man tänker en mindre fritidsfastighet som man besöker mest på sommaren och enstaka helger på vintern. En kombination av passiva sol-luftvärmare samt med lite solceller på taket och en batteribank så kan man komma långt. Kanske en lite vindsnurra för stunder då man behöver lite mer kräm i eluttagen. Dessutom givetvis med lite vedledning för när det är som mest kylslaget, vilket också ger en härlig trevnad. Vill man utöka effekten främst vad det gäller varmvatten och liknande så är solvärme och en pelletspanna antagligen att föredra… jag har i princip ritat upp huset i huvudet, och som hela tiden får ständiga förbättringar beroende på vad teknik och ekonomi kan tillåta.

I USA så finns det en hel del uppfinningsrika människor som dessutom kanske inte har samma förutsättningar som oss med elstolpar i varenda buske. Dessa är ganska bra på att lägga upp sina lösinngar på nätet och det är mycket troligt att sitta och läsa om hur de gjort olika saker. Det jag fastnat på under den senaste tiden är sol-luftvärmare, som man lätt bygger ihop själv. Det finns otaliga varianter på nätet och kan ge ett bra tillskott när det kommer till uppvärmning, och inte att förglömma, ventilation. Speciellt smart är det till utrymmen man endast utnyttjar dagtid, som verkstäder eller kontor, vilka kan få bli lite kalla om natten.
Idén är följande: Låt solen värma upp ett luftpaket, som stiger och man får en cirkulation av uppvärmd luft in i huset. Med hjälp av flödesspärr kan man undvika att luften går baklänges och kyler ned huset under natten. Se bild lånad från HomePower, en förövrigt mycket trevlig tidning som går att ladda hem. Den är tagen från artikeln Build a solar heater

air-solar.jpg

En sida med massor med förslag och ritningar hittar du här: Build it Solar

19 kommentarer

Filed under Förnyelsebara energikällor

19 responses to “Gör-det-själv solvärme!

 1. Pingback: Klimatfakta » Nyheter och information om växthuseffekten

 2. Tjena!
  Det var länge sedan. Intressant blogg du har. Man får ju lust att bygga lite soluppvärmningsutrustning.
  /Mattias

 3. Haha…. darn… long time no see!
  Jo… samma här… men jag behöver ett hus först!😦

  Så discgolf gäller numera. Hälsa Hans och Johannes…

 4. Jodu hör bara av dig om du vill gå en runda.

 5. prius.

  Gå in på forumdelen på den här sidan så kan man hitta många tips för luftsolfångare bla.
  http://www.varmepumpsforum.com/

 6. Petade ihop ett nytt inlägg om sol-luftvärme

 7. kim

  känner en kille som gjorde ett snyggt bygge till sin sommarstuga, och nu har han el och rinnande kallt och varmt vatten utan att ha tillgång till vare sig vatten eller el…

 8. Trevligt. Du har inte någon kort beskrivning hur han gjorde?

 9. Linda

  Hej,

  kan tipsa om ett svenskt företag som heter ExoHeat (exoheat.se) som tillverkar finfina vakumrörssolfångare, solceller och hjälper till med helhetslösningar.

  Även om man bor i bostadsrätt kan det mycket väl vara lönsammt att installera solvärme på taket. Lagen om enrgideklaration och krav på energieffektivisering av bostäder kommer nog leda dithän att man inte bara kan tuta och köra på med fjärrvärme.

  Jag känner exempelvis till en HSB bostadsrättsförening om ca 500 lgh här i Malmö har som aktivt arbetar för att bli självförsörjande på energi, alltså värme, varmvatten och el till gemensamhetsutrymmena (inte hushållsel inkluderat).

  Fler sådana initiativ behövs!

 10. Absolut… önskade att min bostadsrättsförening var lite längre fram i den frågan.

 11. Jan Wembring

  Något att fundera över .
  Hur kan det vara att enegimärkningen på tex tvättmaskiner och diskmaskiner som finns i våra butiker anger att vissa tillverkare når upp till energiklass A när dom egentligen borde ha B eller lägre.du bor ju själv i bostad med fjärrvärme ändå måste din tvätt/diskmaskin värma kallt vatten med el till arbetstemp i stället för att vara utrustade med dubbla intag och använda sig av det värmda vattnet.Undrar hur mycket el man kunde spara i världen på att göra så här i stället.

 12. Ja det har du sannerligen rätt i…. tur att man har vind-el😉

 13. elisabeth

  jag läser vad ni ungdomar skriver om att det kliar i fingrarna att fixa .Jag har förmånen att ha ett hus, men dålig kunskap . tänk om ni kunde bidra med lite kunskap som även nyfikna tanter förstår. Jag tycker att detta är jätte spännande men tror inte att jag förstår hälften .Kan man t.ex byta ut vanliga glödlampor mot led som har vanlig sockel , hur jämför jag styrkan på en vanlig glödlampa med led . Vad ska jag välja när jag vill ha ljus på en veranda (som kanske glasas in i framtiden), och hur kopplar man ihop hela härligheten.Frågorna är många och jag tycker att det är svårt att förstå . Hoppas att ngn av er kan ge ett begripligt svar.
  tanten
  p.s vi har faktiskt led i källartrappan (färdigköpt) superbra

 14. Ja du kan byta ut vanliga lampor mot LEDs i sockel. De har börjat komma nu och man kan i huvudsak välja mellan två varianter. Power-LEDs som har en LED i varje lampa, och de med ett tjugotal svagare LEDs i varje lampa. De senare är billigare men ger inte riktigt starkt ljus, så det beror på vad du skall ha för typ av ljus. De går ej att dimma.

  Jag köpte power-LED-lampor på Clas Ohlson och Jula, 1 och 3 W varmvita spots och de lyser bra. De ersätter mina spots med halogenlampor som låg på 35W. LED-lamporna ger inte samma varma och starka ljus som halogen-lamporna, men istället för 6 spots på tillsammans över 200W så har jag nu 6 spots på 12W. Minskat förbrukningen med 16 ggr.:-)

  Dessa är dock dyra förtfarande. nästan 200kr för en 3W. Men de går i princip aldrig sönder, och har jag på lamporna 3 timmar om dagen (hallbelysning för min del) så blir det över 1000 timmar om året. Dvs 35 kWh för en halogen, 3 kWh för en LED. Det är en besparing på minst 35 kr per år, så på 6 år har man sparat in kostnaden endast via elen. Men köp en först för att se om du gillar färgen och styrkan på ljuset.

  Dessa spots har GU10 eller MR16 fattning, tex:
  http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=46524478

  Men jag har även köpt glödlampor på vanlig E14 eller E27 sockel och de funkar fint för svagare bords och fönsterbelysning.
  http://www.jula.se/e-Sales/esa/default.jsp?mainpage=ItemDetails.jsp&%40where.ItemID%40EQ=420496

 15. Peter

  Intressant web site…
  Om man är intresserad av detta med smart uppvärming och ventilation av hus kan man kika på http://www.soltechenergy.net. Grundarna av det företaget har bra koll på vad som göras inom detta område. Jag fick testa en av deras patenterade grundprinciper på ett vanligt sadeltak med TRP 20 (plåttak). Helt otroligt! Det blåser ljummen luft ur systemet en molnig och kall vinterdag. Utan fläktar eller dylikt. När solen går ned stannar det hela, d.v.s. går ej ”baklänges” så att man tappar energi. Alla väggar och tak borde egentligen renoveras/byggas enligt denna grundprincip. Väldigt kostnadseffektivt och inget som syns på utsidan…

 16. Tobbe

  Fan vilket schysst ställe d här va. Jag har under senaste två åren hyrt ett gammalt hus och under hela tiden funderat på vad man skulle kunna göra för att förbättra och efektivisera energiförbrukningen och värmestandarden, jag har funderat på solpaneler på taket då vi har solen på huset från morgon till kväll. Men har hela tiden vart hindrad av mina hyresvärdar. Men nu har jag tillsammans med mina svärföräldrar köpt en mindre gård där vi ska bygga stall och ridbana. Båda ganska energikrävande i drift. är det någon som kan tipsa om en hållbar helhetslösning, men jag vill inte ha en halv vindmöllepark (då försvinner för mycket betesmark)!?

 17. Lunken

  Grattis till gården. Är riktigt avundsjuk att få ett koncept att bita i av den typen. En helhetslösning är nog lite svårt att kasta ur sig så här på rak arm, men flera värmekällor för varmvatten och vattenburen värme är väl inte dumt. Det beror givetvis hur uppvärmningen sker idag…

 18. Micke

  Jag har sett solceller på blocket för halva priset 25kr/w.
  http://www.blocket.se/vi/19903942.htm?ca=11_s
  Kan vara en start för dig Tobbe om du är elektroniskt kunnig, är du inte så är du piskad att bli det med en egen villa.
  Jag har villa sen 14år och jag kan jag vill jag ska göra mig fri från elbolaget så fort jag får tid.
  Är just nu slav under mitt arbete och jobbar utomlands, så kan det gå när överlevnadsinstinkten styr eller var det girigheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s